Man kommer stadig over saker på nett som handler om hvordan spise seg til et bedre og sterkere immunforsvar. Og bortsett fra å følge isolasjons- og karanteneanbefalingene når det gjelder Covid-19-epidemien, er vel ingenting viktigere nå enn å sørge for et optimalt immunforsvar, og på den måten være så godt rustet som mulig.

Følger du rådene som blir beskrevet under, betyr det ikke at du vil unngå å få korona – eller forkjølelse og annen type influensa, men du bidrar til et godt immunforsvar som vil bekjempe sykdommen så effektivt som mulig.

Dropp helsekostprodukter

For å sørge for at kroppen får i seg alle de stoffene den trenger, er det et tilstrekkelig inntak av karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler som trengs.

Et balansert kosthold med anbefalte mengder næringsstoffer, vil altså bidra til å opprettholde normal immunfunksjon. Det er Helsedirektoratets kostholdsanbefalinger – over tid som gjelder!

Alle de næringsstoffene som kroppen trenger, finner du som kjent i butikken – og spesielt i frukt- og grønnsaksdisken. Så går heller dit og bruk pengene dine der, framfor i helsekostbutikken.

Antioksidanter er en veldig viktig nøkkelingrediens når det gjelder å styrke immunforsvaret, og det er nettopp disse du finner i frukt- og grønnsaksdisken.

Hva gjør antioksidanter?

I kroppens stoffskifte dannes hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. Enkelt sagt er antioksidanter en antirustbehandling for kroppen din.

Noen antioksidanter er vitaminer, andre er sporstoffer og atter andre er såkalte flavonoider eller sterke fargestoffer. Av de mest aktive antioksidantene kan nevnes vitamin C, vitamin E, betakaroten, lykopen i tomat og sporstoffet selen.

Gode råd for et bedre immunforsvar

  • Spis grønnsaker, mørke bær og frukt med mye farge – minst fem om dagen! Det er ikke er én enkelt frukt eller grønnsak som er den ultimate sykdomsforebyggeren. Ved å kombinere mange, får du det beste forsvaret.
  • Antioksidanter er viktige, og noen av de kraftigste av disse er også vitaminer. Gode kilder til C-vitaminer er paprika, kiwi og appelsiner. Bladgrønnsakene inneholder antioksidanter, og desto mørkere variant du velger, desto mer antioksidanter. Spinat og grønnkål  er noen av de sunneste  grønnsakene du kan spise!
  • E-vitaminer får vi fra nøtter, mandler og fullkornvariantene av hvete og havre. I tillegg er betakaroten viktig, og vi bør derfor spise rikelig med gulrot, søtpotet og mango.
  • Bær er proppfulle av antioksidanter, og antioksidantinnholdet i ville bær topper listen.
  • Fisk og tran inneholder nyttig fett som er viktig for kroppen. Fet fisk inneholder store mengder sunne omega-3- fettsyrer og vitamin D som spiller en viktig rolle for mange deler av kroppen. Spiser du ikke så mye fisk, så er også valnøtter og linfrø gode kilder til omega-3.

Mer og mer forskning viser også at en god tarmflora er viktig for immunforsvaret. Og her er det fiber som gjelder. Fiber går nemlig ufordøyd gjennom tynntarmen og blir tilgjengelig næring for bakteriene i tykktarmen. Fiber finner du i blant annet havre, bygg, kli, hvete, ris, belgfrukter, grønnsaker og frukt.

Les også: Mer fiber er bra for helsen.

Husk også at immunforsvaret påvirkes av andre faktorer, som søvnmangel, stress og fysisk inaktivitet. Så jo bedre balanse du har på alle disse områdene, jo bede rustet er du til å takle sykdom.

Å bygge et godt immunforsvar, handler om å ha gode vaner over tid. Det er ingen quick fix!

Vi ønsker deg og dine en trygg tid fremover!