Denne avokadoen bør du unngå

Du har sikkert fått med deg i media, at det er en blodig avokadokrig i Mexico. Det er fordi narkokartellene har overtatt mye av avokadoproduksjonen. Den enorme etterspørselen av den grønne frukten har gjort at den er gull verd.

Dette har medført både kidnapping, utpressing og drap. Flere hundre drap i året, rapporterer noen om. Bakgrunnen for dette er de store narkokartellene kjemper om herredømme over avokadoproduksjonen. Kartellene slåss ikke bare lenger over kontroll over narkotikahandlene, men også over avokadoindustrien. Avokadoplantasjene har faktisk blitt en av Mexicos farligste arbeidsplasser!

Samtidig som dette skjer, sitter vi nordmenn på andre siden av kloden og inntar avokado som aldri før. Vi er faktisk på Europatoppen. Mens det ble importert ca 5.100 tonn avokadoer til Norge for 20 år siden, steg tallet til ca. 14.000 tonn i 2019. En økning på nesten 200 prosent. Dette gjør selvsagt at prisen har gått til værs. Et “gullrusj” kaller de det i Mexico.

Nordmenn bruker først og fremst avokado i guakamolen til fredagstacoen. Men mange har også fått øynene opp for avokado som pålegg. I tillegg så brukes den mer og mer i bowl!

Avokado er en veldig sunn frukt, og i Roede anbefaler vi å spise avokado jevnlig. Det er først og fremst fordi den inneholder mye umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett bidrar til å opprettholde normale kolesterolverdier i blodet. Avokado inneholder også en rekke vitaminer og mineraler.

Bør vi slutte å spise avokado?

Det har altså vært en enorm økning i avokadoinntaket til nordmenn, og samtidig blir en rekke uskyldige mennesker drept under produksjonen av disse deilige fruktene. Burde vi ikke da slutte å spise avokado?

De fleste avokadoene vi spiser i Norge kommer heldigvis fra Peru og Chile, men også en del fra Mexico. Ifølge Bama og Coop er de nøye med hvor avokadoene kommer fra, og de stiller krav til produsentene at det skal være bærekraftig og etisk handel.

Vi kan også bruke dette som en påminnelse på at mat er mer enn bare ernæring, noe de fleste av oss har lett for å glemme. Vi tar det for gitt at maten er der, og tenker ikke så mye mer på det. Men mat er storpolitikk og vi spiller alle en liten rolle gjennom våre valg!

Med det trekker jeg den konklusjonen at vi heldigvis ikke behøver å slutte å spise avokado, men alle kan nok med fordel bli litt mer kritisk til hvor de kommer fra og hvordan de er produsert. I går kjøpte jeg en pakke med to avokadoer, og sjekket opprinnelsesland før jeg kjøpte den. På emballasjen sto det klart og tydelig at den kom fra Peru, og da kunne jeg både kjøpe og spise den med god samvittighet.

Kilder:
VG.no
NRK Oppdatert

Powered by Labrador CMS