Grønnsaker er en viktig del av et sunt og næringsrikt kosthold. De gir både vitaminer, mineraler og kostfiber – samtidig som kaloriinnholdet er lavt. Roede-metoden anbefaler at du spiser minst 300 gram grønnsaker hver dag. Mange syns det kan være utfordrende å få i seg nok grønt.

 

Her kommer vi med noen enkle tips som kan hjelpe deg på vei

1. Bruk grønnsaker som pålegg
Bruk salat under eller over pålegget, ha noen skiver agurk eller paprika som topping. Man kan også lage sine egne pålegg av grønnsaker.

2. Spis grønnsaker til mellommåltid
Bruk grønnsaker som enkle og raske mellommåltider.

3. ”Lur” grønnsaker inn i ulike retter
Hakk grønnsaker opp i små biter og ha dem i ulike retter. Pizza med grønnsaksfyll og fullkornspasta med kjøttsaus er gode eksempler på hvordan man kan få inn mer grønnsaker.

4. Ha grønnsaker i smoothie og juice
Grønnsaker er enkelt og godt å ha i smoothien. Lag juice med ulike grønnsaker i tillegg til frukt, så får du i deg enda mer vitaminer. Prøv agurkshot med yoghurt og grønnsakssmoothie med avokado og agurk.

Lag deg en grønn smoothie rik på vitaminer, mineraler og antioksidanter – en skikkelig vitaminboost!

5. Lag grønnsaksmos eller -puré
Kok grønnsaker og mos dem sammen til en puré eller stappe. Tilsett litt margarin, melk og krydder for å få mer smak. Her kan man gjerne kombinere flere forskjellige grønnsaker. Forskjellige tips kan være søtpotet- og gulrotstappe, blomkål- og brokkolimos eller potet- og blomkålmos. Bruk det du liker og vær kreativ!

6. Skjær opp grønnsaker og ha de lett tilgjengelig
Dersom man alltid har grønnsaker lett tilgjengelig, enten i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken, er det mer sannsynlig at man spiser mer av de. Bruk forskjellige grønnsaker, som for eksempel selleristenger, gulrot, cherrytomat, kålrot og sukkererter.

7. Server grønnsaker som en forrett før middag
Server litt grønnsaker i form av en salat, som oppskjærte ”sticks” før middag eller som tilbehør til middagen.

8. Lag snacks
Oppskjærte grønnsaker med dip er perfekt snacks. Det er både enkelt, sunt og godt! Lag en dip av mager kesam og ulike krydder, og du har kveldskosen klar.

9. Lag din egen chips
Skjær ulike grønnsaker som søtpotet, gulrot og rødbeter i tynne skiver og stek i ovnen med litt krydder og olje til de blir sprø. Grønnkålchips er også et godt og trendy alternativ.

10. Lag grønnsaksretter!
Ved å lage retter der grønnsaker er hovedinnholdet får man i seg masse grønnsaker, samtidig som det er et komplett måltid. For eksempel tomatsuppe, grønnsakswok med bygg eller bønnesalat er alle retter som inneholder mye grønnsaker.

Lykke til med inntak av dine 5 om dagen!