OVERSKUDD: Finn aktiviteter som gir deg glede og overskudd!

Overgangsalder, med fokus på mulighetene denne perioden i livet gir

Er du i overgangsalderen og opplever at overskuddet er på bunnivå og kiloene sakte men sikkert sniker seg på?  Ja, da er du ikke alene! Det er mange som opplever at det er vanskelig å holde vekten i denne fasen av livet, men hva kan vi gjøre for å unngå vektøkning?

Hva er overgangsalderen

Overgangsalderen omfatter perioden før og etter den siste menstruasjon, og skjer vanligvis i 45 til 55 års alderen. Frem mot overgangsalderen avtar eggestokkenes aktivitet slik at hormonnivåene blir lavere og lavere. Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonen stopper helt opp, har du nådd menopausen. Men symptomene kan oppstå lenge før menopausen inntrer.

Vanlige symptomer og plager i overgangsalderen

OVERSKUDD: Finn aktiviteter som gir deg glede og overskudd!

Disse hormonene har en rekke fysisk og psykiske funksjoner, og når disse faller bort, påvirker det oss i større eller mindre grad. Fall i østrogenproduksjonen påvirker blant annet temperatursenteret i hjernen, som igjen fører til hetetokter. Hormonene forebygger også tap av beinsubstans og bidrar til psykisk velvære og seksuell lyst. Så naturlige symptomer og plager kan være økt irritabilitet, søvnvansker og  dårligere seksualliv. Dette er plager som kan påvirke livskvaliteten betydelig, så det kan være lurt å ta grep om situasjonen.

Hvorfor øker vekten i overgangsalderen?

Mange opplever å gå opp i vekt i overgangsalderen, men rent fysiologisk  er det ikke noe som tilsier at det er selve hormonforandringen som er årsaken til vektøkningen. Det er mer sannsynlig at det skyldes endring i livsstil, den naturlige aldringsprosessen og eller genetiske faktorer.  Det kan være så enkelt som at hverdagen blir mindre aktiv den dagen barna flytter ut.

Fortsetter vi å spise som før, uten å øke aktiviteten, vil det etter hvert bli utfordrende å holde vekten.

SMÅ ENDRINGER: Det handler ofte om små endringer som resulterer i gode vaner og mer livskvalitet.


Les også
: Slik unngår du å legge på deg i overgangsalderen.

Ikke ett fett hvor fettet lagrer seg

Hvis man tidligere var vant til at fettet lagret seg rundt rumpe, lår og hofter, kan man nå oppleve at fettet lagrer seg rundt livet. Dette fettet utgjør dessverre en større risiko for andre livsstilssykdommer enn det fettet som lagrer seg på lår og hofter. Dette er noe av forklaringen på en økt risiko for livsstilssykdommer i og etter overgangsalderen .

Normale aldersforandringer

LANG ERFARING: Roede har lang erfaring i å hjelpe kvinner til en bedre overgangsalder.

I den normale aldersforandringen mister vi gradvis noe muskelmasse og muskelstryke i tillegg til at styrken i skjelettet reduseres. Det kan føre til at vi får mindre fysisk kapasitet, og risikoen for brudd øker. Vi vet også at det er i muskelmassen størsteparten av forbrenningen skjer. Med mindre muskelmasse vil forbrenningen reduseres både når du er aktiv og når du hviler.

Hva kan jeg gjøre for å få en bedre overgangsalder?

Overgangsalderen kan vare noen år og kan by på noen utfordringer, men du har mulighet til å gjøre det beste ut av situasjonen. Det er vel bare å akseptere situasjonen og respektere kroppen for det den går igjennom. Du kan velge å akseptere de kroppslige endringene, eller velge å spille på lag med kroppen, ved å gi den det den fortjener, med best mulig helse og overskudd. Ønsker du å gå for det siste alternativet håper jeg du tar med deg disse tipsene!

8 tips for en bedre overgangsalder

Vi kan ikke unngå overgangsalderen, og noen er mer plaget enn andre, men vi kan gjøre vårt beste for å spille på lag med kroppen og på den måten takle endringene best mulig.

Les våre tips og se om du har noe å hente:

  1. Start med styrketrening! Det er aldri for sent å begynne – som nybegynner får du rask effekt av styrketreningen! Det gir deg en sterkere og mer robust kropp, forebygger beinskjørhet og øker forbrenningen din både i aktivitet og hvile.
  2. Finn aktiviteter som gir deg glede og overskudd! Å gå tur – alene eller sammen med andre – øker din utholdenhet, du får oksygen til hjernen og du øker produksjon av lykkehormoner!
  3. Hverdagsaktivitet er undervurdert – finn nye hverdagsaktiviteter dersom de du pleide å ha er borte!
  4. Vi trenger mindre energi når vi blir eldre – dette kan du motvirke med å være mer aktiv. Kunsten er å finne din nye energibalanse!
  5. Spis mat med lav energitetthet og høy næringstetthet, det vil si mat som har lite energi per 100 gram, men høy tetthet av vitaminer, mineraler og andre nyttige næringsstoffer.
  6. Spis fargerikt, fiberrikt og variert mat som smaker – det gir deg energi og overskudd i hverdagen!
  7. Legg til rette for god søvnhygiene og gjør det du kan for å få nok søvn – en viktig faktor for å komme inn i en god sirkel av sunne vaner som gir god livskvalitet .
  8. Stress kan føre til at symptomene og plagene blir sterkere – så prøv å stress ned!

Les også: Energitett eller næringstett mat – en veiviser til sunne valg.

Roede-kurs hjelper deg å holde på de sunne vanene

Roede har lang erfaring i å hjelpe kvinner til en bedre overgangsalder. Gjennom fokus på de mulighetene denne perioden i livet gir, som mer tid til aktivitet og trening samt færre hensyn å ta i matveien, inspirerer vi deg til å ta grep. Det handler ofte om små endringer som resulterer i gode vaner og mer livskvalitet.

På våre kurs får du både kunnskapen og motivasjonen for å lykkes.  Du kan velge mellom gruppekurs, 1 til 1-møter, videomøter eller nettkurs. Her kan du se hvilke kurstyper vi tilbyr der du bor.

Uavhengig av hva dine mål er, får vi deg dit du vil. Det vanskeligste er å komme i gang, resten hjelper vi deg med.

Powered by Labrador CMS