Å gi en gave eller oppmerksomhet i forbindelse med julen er noe av det hyggeligste som finnes. Men synes du det er vanskelig å finne på hva du skal gi til den som har det meste? Da kan julegaver du kan spise opp være den perfekte gaven å gi bort. Vi har faktisk tradisjon fra gammelt av at man ga hverandre spiselige gaver gårdimellom. Så ta gjerne gamle tradisjoner tilbake og lag dem til dine.

Det er mye å velge mellom, så finn ut hva du har mest lyst til å lage og som kan passe til den som skal få den spiselige gaven. Spiselige gaver som syltetøy, marmelade, bakverk, søte fristelser, tørket frukt og snacks kan lages og bli en smakfull og overraskende julegave du kan gi med glede og bli en glede å få.

Legg gjerne  arbeid i merkelappene som forteller hva det er, hva det inneholder og hva det kan brukes til. Da er det mye lettere å spise gaven til riktig anledning. Tenker du dette har du lyst til, men tror det blir for vanskelig eller jeg ikke vil rekke det? I denne luken gir vi deg tips til spiselige gaver i hele spektret fra superenkle som går raskt å tilberede til gaver som tar litt mer tid.

Kryddermandler

Snacks som kryddermandler er superenkelt og raskt å lage  og er den kjempefin spiselig gave å få!

Dette trenger du til 10 porsjoner
I denne oppskriften beregner vi 10 porsjoner – 1 porsjon á 10 gram.

  • 100 g mandler
  • 1 ss olje
  • 2 ts hvitløkpulver
  • 2 ts timian
  • 2 ts chilipulver
  • ½ ts salt

Slik gjør du

Varm en stekepanne og ha i olje. Ha i mandlene og stek på svak varme i ca 10 minutter. Rør om av og til. Tilsett grovmalt salt og ønskede krydder som for eksempel hvitløk, krydderurter og chilipulver. Legg mandlene over på et matpapir og la de avkjøle seg – før du legger dem over i en tett boks. Tips! Du kan også spre mandlene utover i en ildfast form. Ha over olje og krydder og sett den inn i stekeovnen på 180 °C i ca 10 minutter. Rør rundt et par ganger. Legg mandlene over på et matpapir til avkjøling. Har du ikke chilipulver kan du bruke kajennepepper. Du kan også bruke frisk chili hvis du vil det.

Tørkede epler

Tørkede epler tar lenger tid men gjør seg selv i ovnen  når du har skjært eplene i skiver –  supert til snacks og garnityr.

Dette trenger du

  • 4 små epler
  • 1 ts kanel

Slik gjør du
Skyll eplene og tørk dem. Skjær eplene i syltynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller en ostehøvel. Legg epleskivene på 2 stekebrett med bakepapir på. Forvarm stekeovnen på varmluft 85 °C og tørk eplene 1-1 1/2 time. Åpne ovnsdøren så du får slipt ut litt damp med jevne mellomrom. Senk temperaturen til 50 °C, og tørk epleskivene videre i 2-3 timer. Ta ut en skive og avkjøl den. Har den blitt knasende spør er de ferdige. Avkjøl epleskivene og oppbevar dem i tett boks og kjølig sted.

I Roede-kjøkkenet finner du flere oppskrifter på spiselige julegaver

Følg oss videre i førjulstiden

Vi gleder oss til jul og til å dele flere tips, oppskrifter, aktiviteter med mer i vår lille adventskalender “Mens vi venter på julen”. Lik og del vårt FB-arrangement slik at flere få gleden av å delta: https://www.facebook.com/events/2050405295063043

Vi ønsker dere alle en fortsatt fin førjulstid!