Chow, som woking heter på kinesisk, er verdens eldste måte å lage mat på, og har vært gjort i flere tusen år. Men selv om dette er verdens eldste tilberedningsmetode er den like aktuell i dag. I Norge har woking blitt populært – mye fordi det er en rask og effektiv måte å lage en god og næringsrik middag på i en travel hverdag.

Å wokke er lettvint og det særegne er at man lager en alt-i-ett rett på få minutter. På grunn av den korte tilberedningstiden, bevarer du smaken og konsistensen og ikke minst næringsstoffene i matvarene. Så kort oppsummert er woking rask, økonomisk, smaksrik og næringsrik tilberedningsmetode.

Mange muligheter / allsidig wok

En generell regel er at du skal wokke på relativt høy temperatur, og at det er viktig å skjære opp alle råvarene før du begynner å wokke. I dag finner du mange ferdige kuttede grønnsaksblandinger som egner seg godt til wok – noe som gjør det enda raskere å tilberede wok middagen. Du kan wokke grønnsaker, frukt, sjømat og forskjellig type kjøtt med kokt ris som det naturlige tilbehøret.

Man kan bruke alle typer mørt kjøtt fra storfe, svin eller lam i tillegg til kylling. Fisk egner seg også godt til woking – både skalldyr og fisk som er litt fastere i kjøttet som for eksempel laks, ørret og torsk og skalldyr

Man kan i utgangspunktet benytte alle typer grønnsaker i wok, det viktigste i denne sammenhengen er at man kutter grønnsakene i forhold til tilberedningstid. Harde grønnsaker kuttes tynt mens myke grønnsaker kan kuttes litt større eller tilsettes helt i slutten av wokingen. Velger du å bruke frukt, lønner det seg å velge frukt som er litt fast som f. eks ananas, mango, papaya og eple.

Selv om ris er det naturlige tilbehøret kan du også servere nudler, pasta eller byggkorn til woken. Eller fyll tortillalefser med wokblanding og server. Veldig enkelt,  smakfullt og populært for barna.

Den originale woken er en tynnbunnet stålbolle, men du kommer langt med å bruke en sautepanne eller stekepanne med høye kanter.

Smaksettere

I dag er det mange gode woksauser å velge mellom, men du kan også lage din egen saus eller krydderblanding. Krydder som chili, hvitløk, ingefær, sitrongress, soyasaus, fiskesaus og oljer kan bidra til å sette god smak på woken. I tillegg kan du toppe woken med ulike nøtter og frø, som peanøtter og sesamfrø.

Oljer til woking

Det viktigste med oljene er at de tåler høy varme og at de er relativt nøytrale på smak. Da kan både rapsolje og solsikkeolje anbefales. Ønsker du mer smak kan du gjerne benytte sesamolje – det setter en god nøtteaktig smak på woken.

Wok oppskrifter ferdig på under 20 minutter

Her finner du et par enkle wokoppskrifter som du lager på under 20 minutter

Wok Oyster spring onion med fullkornsnudler

Bruk ferdige kuttede grønnsaker og strimlet kyllingkjøtt og en smakfull woksaus så har du kommet langt. Sunt, enkelt og smakfullt.

Dette trenger du til 2 porsjoner

  • 80 g fullkornsnudler, tørre
  • 200 g kyllingfilet
  • 400 g Wokgrønnsaker, ferdigkuttende
  • 120 g oyster sauce, blue dragon
  • 1 ss olivenolje, ybarra
  • ½ ss sesamfrø

Slik gjør du

Kok fullkornsnudlene som anvist på pakken. Skjær kyllingfilet i strimler. Varm olje i en wokpanne eller stekepanne med høye kanter. Stek kjøttet et par minutter. Tilsett grønnsaksblandingen og la det steke med kjøttet tre-fire minutter. Slå av platen og bland inn woksausen. Strø på sesamfrø rett før servering.

Server wok med fullkornsnudler, og du kan glede deg til et smakfullt og sunt måltid.

Mild