Spør man mannen på gata om nordmenns alle største kilde til salt, er det ikke uvanlig at de svarer snacks, potetgull eller ferdigmat.

Ingen av delene stemmer! For vår største kilde til salt må være noe vi spiser mye av. Ja, potetgull inneholder mye salt, men de aller fleste av oss spiser ikke dette opptil flere ganger om dagen, og dermed blir ikke dette en viktig kilde.

En ting vi nordmenn spiser mye av derimot, og som har mye sunt med seg, er brød. Dessverre er dette også vår største kilde til salt. Sammenhengen mellom inntak av salt, blodtrykk og risiko for hjerte- og karsykdom er godt dokumentert. Så hva bør vi gjøre med tanke på at brød  både er sunt og inneholder en del salt, og vi spiser mye av det?

Les også: Høyt blodtrykk, prøv saltmetoden.

salt

FOR MYE SALT: Nordmenn inntar dobbelt så mye salt som det som er anbefalt. Mye av saltet kommer fra brødet vi spiser.

Bransjen gjør heldigvis mye for deg

Det er mange grunner til at brød inneholder salt. Dette er for å få best mulig smak, samt heve- og bakeresultat. Til tross for dette, er det heldigvis ikke umulig å ha mindre salt i brødmaten.

På initiativ fra Helsedirektoratet ble Saltpartnerskapet etablert i 2014 for å redusere saltinnholdet i matvarer og mat på spisesteder. Her deltar både myndigheter, matvare- og serveringsbransjer, forskningsmiljøer, frivillige og interesseorganisasjoner. Blant annet har NorgesGruppen redusert saltinnholdet i sine brød over flere år, med til sammen 15 tonn mindre salt i året! Dette er uten tvil et kjempe tiltak for folkehelsen. Og et viktig bidrag i å redusere nordmenns inntak av salt, som ligger på omkring 10 gram per person, men som burde halveres til 5 gram per dag.

Hva kan du selv gjøre?