Ja, tror det eller ei, men det er noen ernæringsmessige forskjeller i pastasauser. Noen produkter er bedre enn andre. Når det er sagt, er alle pastasauser sunne – i større eller mindre grad, fordi de inneholder mye tomat. Men så kan noen valg være mindre smarte fordi sausen inneholder mye salt og/eller sukker.

Om man ønsker en så næringsrik pastamiddag som mulig, kan man lage pastasausen selv, og gjøre den enda sunnere og enda mer smakfull.

Det gjør man med å tilsette mer tomat, og så kan man fylle på med løk, hvitløk og det man har av grønnsaker, samt urter, krydre og olje. Og selvsagt begrense mengden salg og sukker. Spis dette sammen med fullkornspasta, samt kyllingkjøttdeig eller en annen mager kjøttdeig – med en salat ved siden av.

Test ut vår hjemmelagde oppskrift på kjøttboller med spagetti- familiens favoritt!

Tomat rik på antioksidanten lykopen

Så hvorfor sier jeg at alle pastasauser er sunne? Jo, det er fordi de består av mye tomat.

Tomat inneholder en veldig effektiv antioksidant, lykopen – og det er denne som gir tomaten sin røde farge. Lykopen er kjent for å redusere risikoen for flere kreftformer samt hjerneslag. Mye tyder på at tomater som er varmebehandlet, slik man finner i tomatsauser og pureer, er ekstra sunne. Det er fordi det frigjøres mer lykopen fra tomatene når de kokes, som gjør det lettere for kroppen å ta opp disse gunstige stoffene.

Et produkt får terningskast 6

Nylig gjorde jeg en test for Dagbladet (abo), der jeg testet ulike pastasauser. Jeg så på innhold av tomat, sukker, salt og kilokalorier. Mye tomat trakk opp, mens mye sukker og salt trakk ned. Det ble ikke gitt terningkast for eneregiinnholdet, men dette ble tatt med i oversikten for å vise at sammenliknet med andre type pastasauser, er de tomatbaserte pastasausene svært næringsrike, men ligger lavt på energi.

Produktene i testen er ranger i forhold til hverandre:

 • First Price, pastasaus
  Tomatandel: 60%
  Sukker: 4,5 g
  Salt: 0,6 g
  Kcal: 39
  Terningkast og kommentar:
  4 -> Testens laveste på innhold av tomat, inneholder over 20 prosent mindre tomat enn vinnerne. Innholdet av sukker og salt er midt på treet. Lavt energiinnhold.
 • Barilla
  Tomatandel: 65%
  Sukker: 5,0 g
  Salt: 1,0 g
  Kcal: 68
  Terningkast og kommentar:
  4 -> Testens nest laveste på innhold av tomat, inneholder rundt 20% mindre tomat enn vinnerne. Denne inneholder også en del sukker, noe som er tilsatt. En av de høyeste på salt. Greit energiinnhold.
 • Kolonihagen økologisk
  Tomatandel: 85%
  Sukker: 6,1 g
  Salt: 0,9
  Kcal: 41
  Terningkast og kommentar:
  5 -> Testens høyeste på innhold av tomat, men også testens høyeste på andel sukker. Inneholder tilsatt sukker. Denne inneholder også mer salt enn de andre produktene. Lavt energiinnhold.
 • Mutti
  Tomatandel: 81%
  Sukker: 5,4
  Salt: 0,6
  Kcal: 60
  Terningkast og kommentar:
  5 -> Testens tredje høyeste på innhold av tomat. Men denne ligger også nokså høyt på sukker. Inneholder også tilsatt sukker. Saltmengden er midt på treet. Greit energiinnhold.
 • Rema 1000 pastasaus
  Tomatandel: 75%
  Sukker: 4,5 g
  Salt: 0,6 g
  Kcal: 35
  Terningkast og kommentar:
  5 -> Greit innhold av tomat og sukker. Lavt innhold av salt. Har lavest kaloriinnhold per 100 gram.
 • Eldorado økologisk
  Tomatandel: 81%
  Sukker: 5,7 g
  Salt: 0,8 g
  Kcal: 74
  Terningkast og kommentar:
  5 -> Testen tredje høyeste på andel tomat, men innholdet av sukker er også nokså høyt. Denne i