Det er ikke uvanlig at personer som vil ned i vekt havner i noen av de vanlige fallgruvene som gjør vektreduksjonen vanskelig. Kanskje du kjenner deg igjen i noen av punktene under?

Du hopper over måltider

Mange velge å hoppe over måltider, og tror det vil hjelpe dem ned i vekt. Da er det imidlertid lett å kompensere for de sparte kaloriene ved å spise mer senere på dagen. Og man kan i verste fall ende med å få i seg flere kalorier enn om man hadde spist jevnt gjennom hele dagen. Anbefalingen er å spise tre hovedmåltider og minst to mellommåltider i løpet av dagen, det vil holde sultfølelsen i sjakk, og man unngår søtsug.

Du kaster deg over nye kurer

Mange ser ofte etter en quick fix løsning, og glemmer at når man har brukt tid på å legge på seg, må man gjerne bruke tid på å få kiloene av seg igjen. Mange slankekurer vil kun føre til et kortvarig vekttap, og vekten går opp igjen så snart man avslutter kuren. Fordi man ikke legger om det naturlige kostholdet til å være sunt og slankende, mislykkes kurene da man før eller siden slutter med dem. For å få til et varig vekttap, er det en varig livsstilsendring som må til!

Veier deg for ofte

Mange som vil ned i vekt blir gjerne litt «besatt», og veier seg hele tiden. Men dette kan faktisk føre til at man mister litt motivasjonen. Kroppsvekten vår varierer fra dag til dag, og kan for eksempel gå opp i forbindelse med menstruasjon, eller hvis man har spist et måltid bestående av mange karbohydrater – som binder vann til kroppen, og ergo vektøkning. Kroppsvekten vår kan variere en god del i løpet av dagen. Å veie seg en gang i uken holder mer enn nok. Eller må du i det hele tatt veie deg? En litt trang bukse vil lett kunne fortelle om vekten er gått opp eller ned.

Urealistiske mål

Mange setter seg urealistiske mål når de skal ned i vekt. Jeg hører for eksempel ofte av personer som vil ned i vekt at de vil veie det samme som de gjorde i 20-årene – i en periode før man hadde barn, da man hadde massevis av fritid osv. En slik vekt er ofte uoppnåelig når man er blitt mer voksen. Da anbefaler jeg å godta en kilo eller to ekstra, og leve godt med det, enn å etterstrebe den uoppnåelige vekten og føle at man er på «slanker’n» hele tiden! Dessuten er det lett å sette seg urealistiske mål i forhold til hvor raskt og hvor mye man klarer å gå ned i vekt. Resultatet blir ofte at man blir skuffet fordi man ikke klarer å gjennomføre målet man har satt deg. Trapp heller gradvis ned og ha flere delmål på veien – og husk å belønne deg selv når disse delmålene blir nådd!

Spiser for lite

Det å spise for lite for å gå ned i vekt har liten hensikt, og det ender ofte med at man går på en «smell» og overspiser. Dessuten er det lett å havne i sparebluss, og forbrenningen vil skrus ned, for å spare energi. Kroppen har behov for energi og næringsstoffer for å fungere optimalt! Spis litt av alt, men ikke for mye av det meste.

Fokuserer for mye på trening

Man sier at trening tar 30 prosent mens kosthold tar 70 prosent. Mange som vi ned i vekt, trener og trener, men opplever ikke at vektnåla forflytter seg. Det er fordi man først og fremst må gjøre noe med kostholdet hvis man vil ned i vekt, for å oppnå det kaloriunderskuddet man virkelig trenger. Når det er sagt er fysisk aktivitet også en viktig del av en vektreduksjon – og spesielt når man har oppnådd målvekten, men det er kostholdet som er det viktigste å gjøre noe med når man skal ned i vekt.