I går var jeg hos Helsedirektoratet som presenterte tall fra rapporten Utviklingen i norsk kosthold. Helsedirektoratet gir ut denne tilstandsrapporten hvert år, som viser nordmenns forbruk av matvarer, og hvordan kostholdet til Kari og Ola Nordmann utvikler seg over tid.

Møtet tok sted på Storo i Oslo, i de splitter nye lokalene til Helsedirektoratet – i selveste Vitaminveien. De kunne jo ikke fått en bedre adresse enn dette, vel?!

Tilbake til rapporten. Selv om det er mye bra, og kostholdet vårt går i riktig retning, er det særlig fem utfordringer som peker seg ut når det gjelder kostholdet vårt.

Vi spiser fortsatt for lite grønnsaker, og fra 2016-2017 har forbruket gått ned 4 prosent!

Fem utfordringer

Vi spiser fortsatt for mye mettet fett

Vi har hørt det før. Vi spiser for mye mettet fett. 14,2 prosent av kostens energiinnhold kommer i dag fra mettede fettsyrer. Det er en nedgang på 0,3 prosent fra i fjor, men det er fortsatt for høyt. Helsedirektoratet anbefaler at høyst 10 prosent av kostens energiinnhold kommer fra mettede fettsyrer. Typiske kilder til dette er fete meieri- og kjøtt produkter.

Vi får i oss for mye sukker

Pilen peker i riktig retning, men sukkerforbruket vårt er fortsatt for høyt, og godt over anbefalingen på maks 10 energiprosent av det totale energiinntaket. Men det er gledelig at sukkerforbruket har gått ned med 22 prosent de siste ti årene. La oss fortsette med denne trenden! Grensehandelen er ikke medregnet i statistikken, så det må vi ha i bakhodet…

Vi spiser for mye salt

Anbefalingen er å spise maks 5 gram salt hver dag. I dag er det gjennomsnittlige saltinntaket på omkring det dobbelte, altså 10 gram – for menn, og noe lavere for kvinner. Rådet for å innta mindre salt er å spise mer “ren mat”, uten ferdiglagde sauser, samt pulver og krydder.

Vi spiser for lite frukt og grønt

Forbruket av frukt og grønt går ikke i riktig retning, i alle fall ikke når det gjelder grønnsaker. Her har forbruket gått ned 4 prosent fra 2016-2017. Når det gjelder inntak av frukt er det ingen endring, i samme periode. Selv om det totale inntaket har økt over tid, er det fortsatt for lavt, og målet til Helsedirektoratet er 20 prosent økt forbruk av grønnsaker, frukt og bær innen 2021.