Trening er bra for helsen, likeledes et sunt kosthold. Mange som trener mye er opptatt av kosthold og i medier og bloggverden er det mange meninger og råd om hva du skal spise for å oppnå effekt på treningen. Et anbefalt kosthold til en som trener mye er ikke så veldig annerledes enn til en som er mindre aktiv. 

Et sunt kosthold er ikke nødvendigvis sunt dersom inntaket blir altfor lavt over for lang tid.  Balanse er viktig. Ikke for mye, heller ikke for lite!

Et altfor lavt inntak av energi gir ikke fremgang på treningen, heller ikke overskuddet vi ønsker oss når vi øker aktivitetsnivået.

Vektnedgang og trening

Skal du ned i vekt er det selvsagt vesentlig å spise mindre kalorier enn du forbruker. Likevel skal ikke dette underskuddet bli så sprikende at sparebluss oppstår. Da kan treningen bli lite effektiv og veldig slitsom. For å opprettholde effektiviteten på treningen samtidig som den gir et overskudd, er det viktig med et jevnt inntak av mat gjennom dagen, også for de som skal ned i vekt.

Nok og smart mat

Mange unge som driver med organisert aktivitet lar det ofte gå veldig lang tid mellom måltidene, slik at når treningen starter er blodsukkeret lavt og prestasjonsnivået på et minimum. Et jevnt inntak gjennom dagen sikrer et stabilt blodsukker, samt et overskudd som er vesentlig for å i det hele tatt orke å trene.

Mange kommer på trening klokken 17 og har ikke spist siden klokken 11 til lunsj. Dette er altfor lang tid. Det er jammen ikke rart trenere opplever sløve og ukonsentrerte unge utøvere. Spises derimot et fornuftig inntak gjennom dagen med smarte grønne og grove valg, er sjansen for en god og effektiv trening mye større. Et lite mellommåltid er også smart før en treningsøkt!

Les mer om jevnt påfyll gjennom dagen

En nordisk studie

En ny nordisk studie gjennomført på personer som trente hardt viste at hele 6 av 10 hadde et for lavt energiinntak. Mange som begynner å trene og spise sunt er kanskje ikke klar over hvor mye man faktisk kan og bør spise dersom man tar smarte valg. Andre har kanskje frykt for å legge på seg eller spise mindre av utvalgte matvarer som for eksempel karbohydrater.

Konsekvensene av en kombinasjon med hard trening og lavt energiinntak kan være redusert fysisk form både kondisjon og styrke, samt redusert immunforsvar. Kroppen brytes ned i stedet for å bygges opp. Et kosthold med mer grovt, grønt og smarte valg passer for store og små, voksne som yngre. Roede kostholdet passer for både store og små.

Smart treningsmat

Like viktig som oppvarming er det å ikke være tom før treningen. Spis et lite måltid – yt bedre!

1-2 timer før trening:

  • Brødmat med magert pålegg
  • Havregrøt/korn med melk
  • Smoothie med frukt, bær og grønt
  • Kesam/yoghurt/skyr med bær og litt hakkede nøtter