Vi er midt i sommeridyllen og har noen velfortjente fridager. God mat og drikke står sentralt i sosiale settninger og vi skal kose oss. Kan vi kose oss med det kroppen vil ha mer av?

Lett å gå i sukkerfella

Fritid betyr mer avslapning og rom for å spise. Lysten på noe søtt og salt øker ofte i sommervarmen, på stranden eller i hagen. Det er lett å lese en bok å spise samtidig. Sene sommerkvelder i sosiale lag er det ofte mange fristelser, både i form av flytende, søtt og salt. På tross av at vi skal kose oss litt ekstra i ferien, kan det være fornuftig å ha litt måtehold når det kommer til sukkerfeller og kanskje tenke over hvordan kos også kan være smakfullt selv om det er noe sunt.

En halvliter brus, en stor is og en halv pakke kjeks blir fort opp mot 50-60 sukkerbiter. Hvis du da fyller på med enda mer og gjerne hver dag så blir det kanskje litt mye av det gode?

Sukker er ikke farlig, men bør likevel begrenses

Sukker i seg selv er ikke farlig, men i større mengder kan det være uheldig både for helse og vekt. Karbohydrat finnes i ulike former; sukker, stivelse og fiber. Rent sukker bidrar bare med energi og ingen næringsstoffer – vi snakker ofte om tomme kalorier. Blir inntaket av sukker og sukkerrike matvarer for høyt vil det ofte fortrenge mer næringsrik mat fra kostholdet. Eller det kommer i tillegg til den andre maten vi spiser.

Et høyt inntak av sukkerrike matvarer innebærer ofte vektøkning. Både fordi det er kaloririk mat, men også fordi slik mat kan gi svingende blodsukker og lite metthetsfølelse, slik at man spiser enda mer. Mange matvarer har høyt innhold av tilsatt sukker, som godteri, kjeks og sukkerholdig brus. Disse bør man begrense i det daglige kostholdet.Vi har også matvarer som har naturlig innhold av sukker, som fruktsukker i frukt og bær og melkesukker i meieriprodukter. Dette er stort sett matvarer som samtidig bidrar med andre nyttige næringsstoffer og sukkeret forekommer i mindre mengder. Slike matvarer kan fint inngå som en del av det daglige kostholdet, men i passe mengder.

100 g bær inneholder 7,5 g sukkerarter. Til sammenlikning har 100 g smågodt 61 g tilsatt sukker. Hvilket smågodt velger du?

Tips til å redusere sukkerinntaket

  • Velg syltetøy og saft med mindre sukker og mer bær/frukt
  • Velg kornblanding med lite sukker (<10 g )og mye fiber (>10 g), det er ikke nødvendig med choco pops hver dag selv om det er ferie
  • Begrens inntak av saft og brus i sommervarmen
  • Begrens inntaket av is, søte kjeks, kaker og søt gjærbakst
  • Velg is i beger fremfor kjeks
  • Velg en mindre is hvis du ønsker is ofte
  • Godterier bør begrenses til en dag per uke i sommer også

Visste du at 70% sjokolade har 25 g mindre tilsatt sukker enn melkesjokolade?

#MerAv i sommer

  • Vann med bær, lime eller sitron
  • Frukter på strand