Unngå sukkerfellen i ferien

Vi er midt i sommeridyllen og har noen velfortjente fridager. God mat og drikke står sentralt i sosiale settninger og vi skal kose oss. Kan vi kose oss med det kroppen vil ha mer av?

Lett å gå i sukkerfella

En halvliter brus, en stor is og en halv pakke kjeks blir fort opp mot 50-60 sukkerbiter. Hvis du da fyller på med enda mer og gjerne hver dag så blir det kanskje litt mye av det gode?

Fritid betyr mer avslapning og rom for å spise. Lysten på noe søtt og salt øker ofte i sommervarmen, på stranden eller i hagen. Det er lett å lese en bok å spise samtidig. Sene sommerkvelder i sosiale lag er det ofte mange fristelser, både i form av flytende, søtt og salt. På tross av at vi skal kose oss litt ekstra i ferien, kan det være fornuftig å ha litt måtehold når det kommer til sukkerfeller og kanskje tenke over hvordan kos også kan være smakfullt selv om det er noe sunt.

100 g bær inneholder 7,5 g sukkerarter. Til sammenlikning har 100 g smågodt 61 g tilsatt sukker. Hvilket smågodt velger du?

Visste du at 70% sjokolade har 25 g mindre tilsatt sukker enn melkesjokolade?

Sukker er ikke farlig, men bør likevel begrenses

Et høyt inntak av sukkerrike matvarer innebærer ofte vektøkning. Både fordi det er kaloririk mat, men også fordi slik mat kan gi svingende blodsukker og lite metthetsfølelse, slik at man spiser enda mer. Mange matvarer har høyt innhold av tilsatt sukker, som godteri, kjeks og sukkerholdig brus. Disse bør man begrense i det daglige kostholdet.Vi har også matvarer som har naturlig innhold av sukker, som fruktsukker i frukt og bær og melkesukker i meieriprodukter. Dette er stort sett matvarer som samtidig bidrar med andre nyttige næringsstoffer og sukkeret forekommer i mindre mengder. Slike matvarer kan fint inngå som en del av det daglige kostholdet, men i passe mengder.

Sukker i seg selv er ikke farlig, men i større mengder kan det være uheldig både for helse og vekt. Karbohydrat finnes i ulike former; sukker, stivelse og fiber. Rent sukker bidrar bare med energi og ingen næringsstoffer – vi snakker ofte om tomme kalorier. Blir inntaket av sukker og sukkerrike matvarer for høyt vil det ofte fortrenge mer næringsrik mat fra kostholdet. Eller det kommer i tillegg til den andre maten vi spiser.

Sommeren er høytid for nydelige frukter og bær – kos deg med dette og nyt!

Tips til å redusere sukkerinntaket

  • Velg syltetøy og saft med mindre sukker og mer bær/frukt
  • Velg kornblanding med lite sukker (<10 g )og mye fiber (>10 g), det er ikke nødvendig med choco pops hver dag selv om det er ferie
  • Begrens inntak av saft og brus i sommervarmen
  • Begrens inntaket av is, søte kjeks, kaker og søt gjærbakst
  • Velg is i beger fremfor kjeks
  • Velg en mindre is hvis du ønsker is ofte
  • Godterier bør begrenses til en dag per uke i sommer også

#MerAv i sommer

  • Vann med bær, lime eller sitron
  • Frukter på stranden fremfor kjeks
  • Rikelig med bær
  • Grønn matpakke
  • Nøtter og yoghurt som mellommåltid
  • Grovt brød/knekkebrød til minst et av måltidene
  • Rikelig av sesongens grønnsaker til middag

Et jevnt påfyll av smart mat viktig selv om det er ferie

Ferie eller ikke, det kan ikke være ja takk begge deler i hele åtte uker ferie.  Blir det søt frokostblanding eller fint rundstykke med syltetøy eller sjokoladepålegg til frokost, pommes frites til lunsj sammen med brus, brus og kjeks på stranden, flere is og brus, godteri på stranden, pizza og dessert til kvelden i tillegg til en churros på vei hjem, hver dag i flere uker, ja da er det tungt å komme inn i rutinen igjen til høsten.

Noen dager vil være sånn og det er helt innafor, men en eviglang ferie blir det litt mye. Legger du derimot opptil å spise en god frokost med litt grovt brød, omelett,  egg , skinke og rikelig grønt, bær og frukt, en litt smart lunsj med litt farger, et lett mellommåltid bestående av yoghurt og korn/nøtter, en neve mandler eller frukt/bær  på stranden så har du plass til både en is og en brus. Et jevnt inntak vil også bidra til at du opprettholder et stabilt blodsukker og unngår de store sukkersmellene.

Powered by Labrador CMS