Bærsesongen er i full gang, og skal du sikre deg favorittbærene dine er det lurt å komme seg ut nå. De fleste bærtypene begynner å bli modne, og vi kan finne alt i fra jordbær og blåbær til solbær, stikkelsbær og rips på buskene.

Det er mange måter å utnytte seg av naturens bærskatter på, enten du spiser de ferske, bruker de i bakst, fryser de ned til en senere anledning eller velger å lage saft eller syltetøy av de. Alternativene er mange!

Å lage hjemmelaget saft, syltetøy eller gelé er enklere enn du skulle tro

Sylting og safting er gamle metoder som har blitt brukt i hundrevis av år for å kunne utnytte frukt og bær gjennom hele året, og i dagens samfunn  er det bærekraftig og  trendy å sylte og safte selv. Fordelen er at du kan lage dine egne sunne varianter og styre sukker- og bærmengde selv.  Og det er helt klart enklere enn du skulle tro.

Har du ikke tid til å sylte og safte akkurat nå, går det fint an å fryse ned bærene og gjøre det ved en senere anledning.

Koking av saft – i kjele

Det er flere måter å koke saft på. Du kan fylle en helt vanlig kjele med det ønsker å lage saft av og du må gjerne blande ulike typer. Bland syrlige rips og søte bringebær for eksempel, så utfyller de hverandre sine smaker. Skyll bærene  men du trenger ikke å rense dem. Kok dem i vann i til saften har trukket ut av frukten eller bærene. Det tar 5-10 minutter.  Det er vanlig å regne rundt 3-5 dl vann for 1 kg bær. Når blandingen har kokt, siler du bærene i et gasklede eller lignende. Da har du selve saften og utgangspunktet for å lage saft men også gelé.