Skrei er en av vinterens høydepunkt med sesong fra januar til april, og det gjelder å nyte denne flotte råvaren mens den finnes i fiskedisken.  Det er nå kvaliteten på den hvite og supersunne fisken er på sitt aller beste.

På denne tiden av året er det verdt å planlegge skrei til middag. Det er god tradisjon i spise skrei på denne tiden av året, med eller uten det naturlige tilbehøret lever og rogn. Fisk med god kvalitet skal lukte friskt, fiskekjøttet og skinnet skal være fast og blankt og fisken skal ha klare og blanke øyne. Be gjerne om råd i fiskedisken hvor mange dager du kan oppbevare fisken i kjøleskapet før den må spises, så er du på den sikre siden. Hvis du kjøper den ferdig pakket kan du ta utgangspunkt i holdbarhetsdatoen på emballasjen. Rekker du ikke å spise den innen datoen går det fint å fryse den ned.

Frisk som en fisk – ikke uten grunn

Det anbefales å spise 300-450 gram ren fisk i uken, og det er ikke uten grunn. Generelt inneholder fisk mange viktige næringsstoffer som er bra for helsen vår. De viktige næringsstoffene i fisk og sjømat er protein, vitamin D, vitamin B12, jod og selen. I tillegg inneholder fet og halvfet fisk det sunne fettet som er rik på lange flerumettede omega-3-fettsyrer, mens mager hvit fisk er en særlig god kilde til jod.

Fisk er en utrolig enkel råvare å tilberede, og passer til forskjellige smaksretninger og tilbehør.

Vi slår et slag for helse og miljø – “3 i uken” like viktig som “5 om dagen”

I Norge spiser vi mer kjøtt enn fisk, noe som er bekymringsfullt både når det kommer til miljøaspektet, men også helse. Fra rapporten Utvikling i norsk kosthold 2020 viser tall at fiskeforbruket har gått ned over tid, og det er langt lavere en kjøttforbruket. Små barn spiser dobbelt så mye kjøtt og kjøttprodukter sammenliknet med fisk. Hva skal vi gjøre for å få dette til å snu? Vi vet jo at både fet og mager fisk har unike egenskaper som kroppen og hjernen har godt av å få tilført flere ganger per uke.

Her finner du tips til noen retter med både torsk og skrei. På Roede-kjøkkenet finner du garantert oppskrifter hele familien vil like.

Les også: Smarte barn spiser hvit fisk.

Fiskewok med torsk

Enkel, rask og sunn fiskewok for én person.

Godt enkelt, sunt og kortreist!

Dette trenger du

 • 180 g byggris, tørr
 • 600 g torskefilet
 • 1 stk rød paprika
 • 1 stk rødløk
 • 150 g grønne bønner
 • 1 ss raps-/solsikkeolje
 • 90 g hoisinsaus eller sweet chilisaus
 • ½ stk lime

Slik gjør du

 1. Kok byggris som anvist på pakken.
 2. Ta fisken ut av pakken, skyll den i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Del fisken i terninger. Skjær paprika og løk i strimler. La wokpannen bli varm og ha i olje. Tilsett grønnsakene og wok dem 3-4 min.
 3. Tilsett fiskebiter, og wok alt i 2-3 min. Bland inn i hosinsaus. Servér woken med byggris og ferskpresset limesaft.

TIPS: Er du glad i ingefær og chili kan du tilsette disse ingrediensene for en sterkere smak.

Røkt torsk med grønnsaksstuing og kokte poteter

Røkt torsk smaker nydelig sammen med grønnsakstuing.