Høstmørket er over oss igjen, mørkt når vi drar på jobb og mørkt når vi drar hjem igjen. Til og med lørdagene og søndagene oppleves kortere. Jeg prøver virkelig å utnytte timene med dagslys, men uansett hvordan jeg vrir og vender på det, så blir det litt mer inne tid – og da mer tid til langsom mat. Ikke nødvendigvis mat som tar lengre tid å lage, men mat som trenger lang tid på å bli ferdig. Mat som etter flere timer i gryten eller ovnen kan nytes sammen med familie og venner rundt et hyggelig bord.

Bacalao er et godt eksempel på langsom mat. Ikke bare skal den koke ganske lenge, men den skal jo vannes ut i opptil to dager før den kan spises. Det er med andre ord en middag som krever god planlegging, men egentlig ikke så mye arbeidstid på kjøkkenet. Bacalao går kanskje ikke som “kjapt, sunt og billig”,  mer som “Tidkrevende, sunt og smakfullt” – men jeg anbefaler deg virkelig å prøve denne retten.

Langsom mat er ofte ensbetydende med tradisjonsmat, men hva er galt med tradisjonsmat? Tvert i mot, tradisjonsmat er smart. I tradisjonelle retter som fårikål, lammefrikassé og ferskt kjøtt og suppe koker man kjøttet fremfor å steke det, og man unngår dermed stekemutagenene. Det er billigere enn biff og entrecote fordi man kan bruke rimeligere stykningsdeler av kjøttet. Det er på sett og vis også miljøvennlig fordi vi utnytter større deler av dyret. Det tar bare lenger tid.

Fårikål er også langsom mat og et “must” i løpet av høsten. Enklere festmat kan man jo nesten ikke lage. Skyll gjerne kjøttet i kaldt vann før du legger kjøtt, kål, salt og hel pepper lagvis. Ønsker du en litt jevnet kraft, kan du strø et par spiseskjeer med hvetemel mellom lagene. Hell på litt kokende vann, legg på lokket og sett til koking på svak varme – les avisen eller en god bok mens du venter på at middagen blir klar. Det er vel skikkelig søndags-luksus? Husk også at fårikål nesten er best når den varmes opp andre gang, så lag en stor porsjon og du har en enkel restemiddag senere i uken.

Foto: Matprat.no

Her er vår oppskrift på fårikål. Se flere oppskrifter.

Vi kan med fordel også ta tilbake søndagssteken. Det er jo bare en super måte å lage mat på. Vi trenger jo ikke ta tilbake alle grytene og den fete fløtesausen, men heller fylle en stor ildfast form eller langpanne med poteter og rotgrønnsaker. Gni steken inn med salt, pepper og eventuelt andre krydderurter, sitron og hvitløk før du legger steken oppi. Noen timer i ovnen på lav temperatur og du har en nydelig søndagsmiddag.

Her er vår oppskrift på Lammestek med grove grønnsaker eller Lammestek med bakte rotgrønnsaker og rosmarin.

Kos deg på kjøkkenet nå i høstmørket!

Denne saken har vært publisert tidligere, men er publisert på nytt til glede for nye lesere.

Beste hilsen Kari