Kålgrønnsaken er mye mer enn kålstuing og surkål. Fiberstoffer som finnes i kålplantene ser ut til å ha en immunstimulerende virkning og det var kanskje derfor at kålblader brukt som sårhelende middel og kålestrakt ble brukt som medisin mot magesår i gamledager.

Kål som supermat

Kålgrønnsaker er naturens egen supermat og grønnkålen inneholder mest antioksidanter av grønnsakene. Sulforafan og glukosinolater er stoffer i kål som ser ut til å og være bra for immunforsvaret og mage- tarm systemet. Stoffene i kålen har gjennom undersøkelser vist forebyggende effekt på noen typer kreft, blant annet tarmkreft, samt hjerte og karsykdommer. I tillegg til flere gunstige stoffer, inneholder kålplantene en rekker vitaminer, mineraler, sporstoffer og fiber som er bra for kroppen.

100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn 1 dl melk.

Kålen kan defineres som supermat grunnet sitt høye innhold av næringsstoffer. I tillegg er den tilgjengelig store deler av året, det er et billig produkt og den smaker godt. Supermat begrepet har vært trendy i noen år og noen produkter fremheves som spesielt sunne og næringsrike. Disse er gjerne svært kostbare og smaker ikke spesielt godt. Da er det greit å vite at supermat ikke trenger å være så komplisert, det er bare å bruke den gode gamle kålen så får du omtrent like mye næringsstoffer som i annen supermat, bare mye rimeligere. Se bare her Folkeopplysningen og “fenomenet supermat” her!

Visste du at blomkål og brokkoli inneholder mer C- vitaminer enn appelsinen?

Bruksområder

Kålen kan brukes til så mangt. Den smaker nydelig bakt, grillet og stekt i litt margarin/smør. Brokkoli eller blomkål som ingrediens i en salat med løk, granateple og pinjekjerner. Kål sammen med eple, valnøtter og kesam. Kål i stuing og rå kålgrønnsaker sammen med ulike typer dipp.

Prøv deg frem og la kålen få en ny vår!

Råkostsalat er trendy

Har du rester i kjøleskapet er det supert å lage en enkel råkostsalat. Du får både brukt opp rester, samtidig som kroppen får i seg masse næringsstoffer. En sunn og enkel råkostsalat, sjekk ut oppskrift fra Bama her.

Ingredienser

  • 3 stk gulrøtter
  • ¼ stk kålrot
  • ½ stk brokkoli
  • 1 stk rødløk
  • 2 ss limesaft
  • 2 tsk honning
  • 3 ss vanlig olivenolje
  • persille til smak
  • salt og pepper til smak

Slik gjør du

Finsnitt grønnsakene. Bland sammen ingrediensene til dressingen, og smak til salt og pepper. Ha dressingen over kålblandingen.

TIPS! Nøtter passer ypperlig i en råkostsalat!