Nye sunne matvarer og kreative måter å tilberede maten på er alltid et populært tema i starten av et nytt år. Nylig kom American Institute for Cancer Research ut med en oversikt over mattrender for 2016. De viser til forskjellige trender som man nå ser i USA, og da er det jo gjerne slik at de dukker opp her i landet også. Her er en oversikt over hva de mener er 2016 mattrender. Har du prøvd noen av trendene allerede?

Hampfrø (eller hempfrø)

Hampfrø har en mild smak som kan minnne litt om pinjekjerner. De er rike på næringsstoffer som omegafettsyrer, aminosyrer og mineraler, samt protein. Frøene kan spises som de er, brukes som topping på grøt, frokostblanding og lignende, eller i baking. Du kan også bruke hampfrø i stedet for brødsmuler for panering av kylling eller fisk.Hemp Seeds

Korn

Det finnes mange forskjellige typer korn. Utforsk nye smaker og teksturer – mer enn bare villris og fullkornspasta. Prøv quinoa, svart eller rød ris, hirse, sorghum eller millet. Fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. De kan også bidra til å opprettholde vektbalansen.

Hjemmelevering

Å få matvarer eller matkasser levert på døra kan være en enkel måte å lage sunne hjemmelagde måltider, særlig for nybegynnere. Her er Grete Roede allerede på banen, og du kan få vår matkasse fra Godtlevert.no. Smart og sunt!roede-kasse-9984_1000x650

Spirer

Korn kan spire ved riktig temperatur og fuktighet. Spiring av korn kan gjøre at noen vitaminer og mineraler blir mer fordøyelige for kroppen. Prøv de i hjemmelaget brød, som pålegg eller i pastasaus.

sprouted lentil seeds

”Spiralized” grønnsaker

Kutt grønnsaker i strimler, sprialer eller bånd og bruk de i matlagingen. Det er en enkel og god måte å få i seg flere grønnsaker. Erstatt pasta med strimler av grønnsaker, eller ha litt strimlede grønnsaker i pastaen de siste minuttene av koketiden – da får du mer grønnsaker og færre kalorier i middagen. Ha de i salater eller wok de raskt i panna. Det finnes egne maskiner som kutter grønnsakene i lange spagetti-formede strimler. Du får kjøpt slike ”spiralizere” eller ”spirelli” som det også kalles på ulike butikker og nettbutikker som selger kjøkkenvarer.

view

Belgvekster

2016 er det internasjonale året for belgvekster! Belgvekster inkluderer blant annet bønner, erter, linser og kikerter. Belgvekster inneholder mye protein og fiber, samt mange viktige næringsstoffer. Bruk de i stedet for kjøtt og lag deilige vegetarretter!

legumes

 

Krydder

Fargerike og eksotiske – krydder gir en fantastisk smak som kan gi nytt liv til enkle retter. Bruk fantasien og drøm deg bort til varmere strøk. En smart måte å kutte ned på saltet er ved å bruke ulike krydrer i stedet.

Plantebasert kosthold i fokus

Helse, miljø og bærekraft er i fokus som aldri før, og med det øker også fokuset på plantebaserte matvarer som fullkorn, bønner og grønnsaker. ”Meatfree Monday” er blitt et kjent begrep både hos private husstander og hos flere bedrifter. Det finnes mange gode vegetariske oppskrifter på greteroede.no og abonnerer du på våre middagstips så prøver vi å ha en kjøttfri oppskrift på mandagene. Les og bli inspirert!

Grønnsaksbord_fotoshoot_1000x650
Sunn hilsen fra Kari