Studenthverdagen kan være travel og uregelmessig. Mye av dagen skal tilbringes i lesesalen, man må skynde seg til deltidsjobben etter forelesning, og forelesninger kan være midt i middagstiden. Det kan være utfordrende å få tid til sunne måltidsrutiner når man ikke har en typisk 8-16 arbeidsdag og lite tid til matlaging.

Her gir vi deg råd om hvordan du kan takle studenthverdagens utfordringer – uten at det trenger å koste skjorta.

Planlegg måltidene dine

Først av alt, planlegging er nøkkelen. Det sies at “if you fail to plan, you plan to fail”, og det kan nok stemme. Det er ofte når en ikke har forberedt seg på når og hva en skal spise, at man går for de enkle, litt mindre sunne løsningene. Få en oversikt over når du har forelesning, når du skal jobbe, når du har foreningsmøter osv. og planlegg i forhold til dette. Prøv å flytte minst mulig på hovedmåltidene og unngå å hoppe over måltider. Kroppen trives best med et regelmessig måltidsmønster. Husk at selv om det virker som mye jobb i starten, går planleggingen mye raskere og lettere når du har etablert det som en vane.

Handle kun en gang i uka

Klarer du å planlegge slik at du handler inn alt du trenger for uka én gang, sparer du deg for impulskjøp, dyrebar tid du kunne brukt på lesning, og ikke minst sparer du penger.

Godt planlagt er halvveis gjennomført!

Les også: Sunn singelmat

Lag middag for flere dager

Hvis du vet at du skal jobbe etter forelesning eller sitte i lesesalen noen kvelder denne uka, kan det være lurt å forberede mat på forhånd som du kan ta med deg disse dagene. Middagsrester passer også bra som lunsj dagen etter. Lag litt ekstra middag når du først er i gang og oppbevar ekstra porsjoner i bokser du kan ta med deg.

Prøv f.eks. en smakfull wok, salat, eller stekte nudler med grønnsaker. Da får du et måltid som både metter godt, er bærekraftig, rimelig, og du får i deg mye grønnsaker som kroppen din har godt av. Et tips for å spare tid og penger, er å kjøpe frosne grønnsaker som er ferdig oppkuttet. Frysning bevarer næringsinnholdet i råvarene, og er derfor et godt alternativ til ferske råvarer.

Her finner du noen fine oppskrifter:

Les også: Middagsoppskrifter med kun 5 ingredienser