Sukkerforbruket vårt er den viktigste utviklingen

NRK.no går som langt som å si at sukkerforbruket stuper i Norge. Helsedirektoratet sier det reduserte sukkerforbruket er den viktigste utviklingen i norsk kosthold, da de presenterte Utviklingen i norsk kosthold 2019 denne uken. Det er nå på et historisk lavt nivå.

Lenger ned i artikkelen kan du se hvordan vi i Roede kan hjelpe deg med å få et sunnere kosthold – på en veldig enkel måte!

For å ta denne beste nyheten først: Ja, sukkerforbruket vårt er på et lavere nivå enn noen gang. Mens innholdet av sukker i kosten var på 17 energiprosent i toppåret 2000, er nivået på 11 energiprosent i 2018. Dette er en stor nedgang, og forbruket går definitivt i riktig retning. Nedgangen har faktisk vært på hele 27 % det siste tiåret. Det er så bra at vi allerede har nådd målet for sukkerreduksjon i Handlingsplanen for bedre kosthold for 2021!

Dette er svært gode nyheter, men før vi jubler alt for høyt, er det viktig å huske at vi fremdeles har en vei å gå, og vi er ikke helt nede på det anbefalte nivået – som er på 10 energiprosent. En annen viktig faktor er at tallene som presenteres hos Helsedirektoratet ikke tar med grensehandel. De fleste av oss har et bilde av nordmenn som går helt bananas i Sverige, med overfylte handlevogner fylt med godteri, sjokolade, brus og snacks. Og svært få bananer.

Det var den gode nyheten. Men så er det flere utfordringer vi fortsatt står overfor.

Fem utfordringer

Vi spiser fortsatt for mye mettet fett

Vi har hørt det før. Mens transfett ikke utgjør en bekymring i norsk kosthold i dag, spiser vi fremdeles for mye mettet fett, selv om utviklingen er god og går i riktig retning. 15 prosent av kostens energiinnhold kommer i dag fra mettede fettsyrer. Helsedirektoratet anbefaler at høyst 10 prosent av kostens energiinnhold kommer fra mettede fettsyrer. Typiske kilder til dette er fete meieri- og kjøtt produkter.

Det er bra at forbruket av rødt kjøtt går ned, men det som er uheldig er at forbruket av hvitt kjøtt også har gått ned i 2018. Enda verre er det at vi ikke ser ut til å bytte ut noe av dette kjøttet med fisk.

Vi spiser for lite fisk

Her har vi alle en jobb å gjøre, for her har pilen pekt i feil retning i mange år. Selv om årets tall viser at nedgangen er mindre enn for året før, blir det en stor oppgave for oss å snu utviklingen på fisk, sa divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Linda Granlund da hun presenterte tallene.

Fiskeforbruket vårt er vesentlig lavere enn forbruket av kjøtt, selv om det anbefales å spise fisk til middag to til tre ganger i uken. Nedgangen i fiskeforbruket var på hele 10 prosent fra 2016 til 2017, og med ytterligere to prosent nedgang fra 2017 til 2018.

Og her vil sikkert noen si at grunnen til denne nedgangen er at vi er blitt advart mot for høye miljøgifter i fisk. Men ifølge Helsedirektoratet kom den store diskusjonen om miljøgifter i etterkant av de store endringene man har sett når det gjelder fiskeforbruket. Og slike gifter finnes jo for øvrig ikke bare i fisk, men også i kjøtt og meieriprodukter.

Anbefalingen er å spise maks 5 gram salt hver dag, som tilsvarer en teskje.

Innen 2021 har Helsedirektoratet mål om å øke fiskeforbruket med 20 prosent. La oss alle delta i denne fiskedugnaden!

Er du klar over hva som er vår største kilde til salt? Det kan faktisk være høyere innhold av salt i brødet vi spiser enn i peanøtter! Se etter brød med så lite innhold av salt som mulig.

Vi spiser for mye salt

Så våre viktigste hjemmelekser til neste år blir å forbruke mindre sukker, kjøtt og salt, og innta vesentlig mer fisk, frukt og grønt – og kostfiber!

Anbefalingen er å spise maks 5 gram salt hver dag, som tilsvarer en teskje. I dag er det gjennomsnittlige saltinntaket på omkring det dobbelte, altså 10 gram – for menn, og noe lavere for kvinner. En nedgang i saltforbruket vårt kan gi betydelige helsegevinster. Rådet for å innta mindre salt er å spise mer “ren mat”, uten ferdiglagde sauser, samt pulver og krydder.

Vi spiser for lite frukt og grønt

Forbruket av frukt og grønt har økt betydelig over tid, men økningen har ikke fortsatt de siste årene. Og det siste året har forbruket faktisk gått noe ned. Mens vi i 2008 forbrukte 94 kilo frukt og bær per person per år, gikk forbruket ned til 87 kilo per person per år i 2018. Her har vi også en stor jobb å gjøre, og myndighetene har mål om å øke forbruket av grønnsaker, frukt og bær med 20 % innen 2021.

Sunnere kosthold med Roede-appen

I Roede vet vi at folk flest sliter med å spise nok frukt, grønnsaker og fiber. Derfor at har vi fokus på nettopp disse matvarene og næringsstoffene i vår nyutviklede app. Gjennom vår kostholdsscore får du en daglig respons på kostholdet, hvor du blant kan se hvor mye frukt, grønnsaker og fiber du faktisk får i deg. Vår erfaring er at den motiverer til å spise nok av disse næringsrike og viktige matvarene.

I appen får man også tilgang til hundrevis av sunne oppskrifter, også mange fiskeoppskrifter som er enkle og lage. Kanskje noen av disse kan bidra til å øke fiskeforbruket ditt..? Les mer om Roede-appen og last den ned her

Powered by Labrador CMS