Visste du at 60 % av Norges befolkning spiser for lite fisk? Anbefalingen er å spise fisk og sjømat til middag to-tre ganger i uken og i tillegg gjerne spise fisk som pålegg daglig. Høsten og vinterens R måneder smaker fisk og sjømat ekstra godt.

Kanskje et mål kan være å spise mer?

Fisk og sjømat er næringsrik kost, men varier inntaket

Det er mange gode grunner til å spise mer fisk og sjømat. Både sjømat, fet og mager fisk inneholder viktige proteiner og mineraler. Fet fisk som laks, ørret og makrell er rik på D-vitaminer og omega-3 og er derfor hjertevennlige valg. Mager fisk som torsk, sei og hyse samt sjømat er gode kilder for selen og jod. Sistnevnte er et sporstoff som er viktig for skjoldbruskjertelen og dermed for stoffskiftet, men også utvikling av hjerne i foster- og barnestadiet. Jod inntaket er alarmerende lavt i Norge og dette er særlig et problem for gravide. Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av jod på 150 mikrogram per dag. Mange familier spiser laks eller ørret når det er fisk til middag, men vi bør definitivt spise hvit fisk og sjømat i tillegg. Bytter du ut flere kjøttmiddager med fisk, er dette i tillegg et bedre valg for miljøet.

Spis mer av fisk og sjømat, men det er fint å variere så får du i deg ulike næringsstoffer.

Barn og fisk

Når barna er med på å lage maten blir det også mer stas å spise den. Du kan faktisk erstatte kjøtt med fisk og skalldyr i alle de mest populære barnefavorittene.

Det er mange nydelige oppskrifter basert på hvit fisk, men det er greit å vite at også fiskekaker, fiskeboller og fiskepinner kan være et greit alternativ. Det kan enkelt lages en hjemmelaget variant, men heldigvis har ferdig produktene etterhvert blitt mye bedre og fiskeinnholdet har blitt vesentlig høyere. Velg gjerne produkter som har høyere enn 70 % fisk, da disse er en god kilde til blant annet jod. En fiskekake veier mellom 120-180 gram og vil da inneholde mellom 100-150 mikrogram jod.

Det vil si at dersom barnet spiser to fiskekaker vil jod inntaket være veldig bra! Hvis barnet i tillegg spiser litt fiskekake på brødskiven og en yoghurt i ny og ned er jod inntaket innenfor det anbefalte.

Ikke glem at nye matretter ofte må smakes flere ganger før de aksepteres.

Fiskeburger med blomkål- og eplesalat med mangopuré

Enkel og sunn fiskeburger med frisk og smakfull salat laget med blomkål, eple og mangpopuré. Må prøves!

Så enkelt lager du burger av fisken!

Dette trenger du til 4 porsjoner

  • 600 g Grove fiskekaker
  • Blomkål- og eplesalat
  • 1 stk blomkål
  • 1 stk eple
  • 100 g spinat
  • 1 ss olivenolje
  • 70 g Mangopuré
  • ½ stk sitron
  • 2 stk Grove hamburgerbrød

Slik gjør du

Varm opp ovnen til 210 °C varmlu