Likte du kaffe første gang du smakte det? Dette er et stjerneeksempel på at vi ikke trenger å operere med “liker, liker ikke” tankegangen. For smak kan nemlig læres. Og dette er veldig relevant for alle som går på kurs hos oss. Men alle først spoler vi en god del år tilbake:

Fra fødsel er vi programmert til å like pupp, og det er søt og energirik mat. Litt uflaks vil noen si, men ikke så mye vi kan gjøre noe med. Etter hvert blir vi introdusert til flere og flere smaker, og her er vi forskjellige. Spesielt barn. Noen er storspisere, mens andre er ekstremt kresne. Dette skyldes nok både arv og miljø. Men det som er så fint er at dette kan endres på. Bare spis en god porsjon tålmodighet først!

Man må nemlig få servert maten flere ganger, og få mulighet til å bli kjent med den. For å lære å like en smak, er det ikke nok å introdusere smaken én gang. Det tar minst 8-10 ”smaksprøver” før man venner seg til nye smaker og matsorter, ifølge ekspertene. Uten tvang, selvsagt. For det vil neppe føre til at barnet senere velger denne matvaren på egen hånd.

Og det er ikke bare barn som kan lære seg smak. Tenk på første gang du smakte øl, kaffe eller oliven . Du likte det vel ikke da? Og nå klarer du deg plutselig ikke en dag uten kaffe! Snakk om å lære seg smak.

kaffedrikke

Den viktigste ingrediensen når smak skal læres er at maten blir assosiert med noe positivt.

Her er noen flere tips:

  • Ha ro og tid rundt måltidet. Snakk om at det er gøy å lære nye smaker. Å ta seg tid til dette vil kanskje gjøre det enklere når neste smaksopplevelse skal innlæres.
  • Tenk på hvordan maten er tilberedt, enten du skal lære deg selv en ny smak eller barna. Overkokt kål smaker ikke godt!
  • Ikke vær for rask med andre alternativer.

Og hvordan er dette relevant ift Roede-metoden?
Jo, la meg fortelle! Hver dag snakker jeg med kursdeltakere som har forandret vaner ved å endre på smaksløkene sine. De har gått fra gulost til lettost, de har gått fra lettmelk til skummetmelk, de har gått fra cola til vann, de har gått fra sjokolade-kveldskos til grønnsaks- og dippkos. I begynnelsen var ikke dette det foretrukne valget for dem, men etter ganske kort tid har det faktisk blitt det. Vi liker nemlig maten vi blir vant til, og kunnskap om mat, hva den gjør med oss og hvordan vi har det bidrar også til om den smaker godt eller ei. Hvis vi lytter til kroppen samtidig som vi lærer å like og foretrekke nye smaker, vil det reduserer vektproblemene våre.

Lev_godt_grsaker_chips_1200x628

Til deg som velger chipsen. Det tar bare noen få uker så kan du lære å foretrekke grønnsakene og dip, som smaker godt både for ganene og kroppen din.

Med mer faste måltider og litt smartere matvalg kan du lære å like smaken av den maten som er bra for deg. Hvor lang tid tar det da, tenker du kanskje? Det er individuelt, men de aller fleste lærer det i løpet av ett eller to kurs hos oss. Og gjett hva som har skjedd med vekten deres?

Jeanette:)