Slik trener du bort stress

Stress er en del av hverdagen for de fleste og er ikke skadelig så lenge du får mulighet til å hente deg inn igjen. Er du imidlertid konstant stresset risikerer du å utvikle både kroppslige og psykiske symptomer som kan gjøre deg syk. Den beste medisin mot stress er fysisk aktivitet. Men hvordan skal man egentlig trene for å finne roen?

Fysisk aktivitet mot stress

Fysisk aktivitet frigjør hormoner som gjør at det skapes en bedre balanse mellom kroppens «gass» og «brems»

En av de beste måtene å forebygge stress på er ved å være fysisk aktiv. Det finnes mye forskning som viser at fysisk aktivitet gjør deg roligere, mer opplagt og glad, samtidig som du bygger opp en bedre motstandskraft mot stresset.

En vanlig misforståelse er at man må trene hardt og ofte for å få en positiv effekt av aktiviteten. For en stresset person er faktisk denne type trening ikke optimal. Da er det bedre med rolige aktiviteter, som å gå en tur. Det viktigste med fysisk aktivitet er at det gjøres regelmessig.

En rask spasertur 4-5 dager i uken gir et godt grunnlag for kroppens håndtering av stress

Finn ro og avspenning gjennom fysisk aktivitet

Unngå trening med høy intensitet

Når du har mye stress i kroppen er ikke høyintensitiv trening å anbefale. Det kan faktisk gjøre kroppen mer stresset. Trening er i utangspunktet stress for kroppen, men i positiv forstand, hvor vi trener kroppens systemer på å håndtere stress på en bedre måte. Det er derfor viktig at treningen i seg selv ikke blir et nytt stressmoment. Lytt til kroppen og velg en aktivitet du klarer å gjøre regelmessig.

Tur og yoga i behandling av kronisk stress

Forskning viser at en daglig spasertur på 45 minutter er en god basis i behandlingen av kronisk stress. Utover dette kan man gjerne komplettere med styrke– eller balansetrening et par dager i uken. Har man ikke mulighet til å gå en lang tur, kan man dele opp i mindre økter, men la hver økt vare i minst 10 minutter for å få effekt.

Les også: 14 måter å gå tur på.

Høyt stressnivå kan virke utløsende i forhold til både fysiske og psykiske lidelser, herunder kreft og depresjon. Dette understreker betydningen av å få hjelp når man har kommet inn i en tilstand av kronisk stress.

Les også: Finn din pause.

Powered by Labrador CMS