Er du ofte innom matbutikken, i tillegg til at du ikke har med handlelapp? Da er du butikkens drømmekunde. Er du i tillegg sulten når du handler er det ganske sikkert at du kjøper mer enn du egentlig trenger. Her får du noen råd til hvordan du kan redusere matbudsjettet.

Planlegg

Mange handler uten å planlegge og kommer hjem med mat de egentlig ikke trengte. Det kan gå med mye penger på spontane kjøp. Samtidig kaster vi så mye som hver 5. handlepose. Finn ut hva slags type mat du kaster mest av og planlegg hvordan du kan bli bedre på å bruke opp det du har handlet. Ha fokus på å ikke kjøpe mer enn du trenger. Det er ikke alltid lønnsomt med økonomipakker.

Hver 5. handlepose går rett i søpla.

Mer grønnsaker

Du får generelt mye for pengene i grønnsaksdisken, særlig hvis du baserer deg på vintergrønnsaker som kål, gulrot, kålrot, sellerirot, purre og løk. Bruk grønnsaker som basis til supper, sauser og wok og husk at frosne grønnsaker er like bra. Spe ut karbonadedeigen med bønner og ha revne grønnsaker i tomatsausen når du lager lasagne eller spagetti med kjøttsaus. På den måten drøyer du kjøttet og får ned kostnadene på måltidet. Tilleggsbonus er at næringsinnholdet øker når du gir mer plass til grønnsakene.

Lær deg å bruke mer frø, bønner og linser – det er proteinrik, sunn og billig mat.

Godteri

Vi bruker nesten 20 % av matbudsjettet på sukkervarer og leskedrikker.

En prioritering

Vi bruker nesten 20 % av matbudsjettet vårt på sukkevarer og leskedrikker, i følge SSBs forbruks-undersøkelser 2012. Det betyr videre at vi bruker tre ganger så mye penger på sukkervarer og leskedrikker som på fisk. Er du en av dem som syns du bruker mye penger i matbutikken, er det mye å spare på å redusere på forbruket av godteri og brus. Prioriterer du næringsrik mat i hverdagen, er det både rom og økonomi for litt søt kos i løpet av helgen.

Restemat er helt ok

Lager du for mye mat og ender opp med å kaste restene? Dersom du oppbevarer restene riktig kan du fint lage nye retter av dem de neste dagene. Samler du alle grønnsaksrestene fra uka har du i tillegg et godt utgangspunkt for en deilig suppe eller en fargerik wok.

Fremtiden i våre hender har laget matvettregler for å hjelpe oss til å kaste mindre mat. Her får du ni enkle tips til hvordan du kan ta bedre vare på maten din.