Hele seks av ti nordmenn har for høyt kolesterol, og bortimot det samme antallet er ikke klar over sin egen kolesterolverdi.

Høyt kolesterol i seg selv er ikke farlig, men det øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Dette med høyt kolesterol og kosthold, er noe det stadig vekk skrives om i media. Typiske råd som gis er at man bør redusere inntaket av mat med mye mettet fett og erstatte dette med noe umettet fett, samt med grønnsaker, frukt og grove kornprodukter, slik at inntaket av kostfiber er tilstrekkelig.

I en ny studie har forskerne imidlertid kommet fram til at man trenger ikke å gjøre endringer innen alle matvarekategoriene for å få bedre kolesterolverdier. I studien fikk testpersonene 8 prosent lavere kolesterol etter tre dager, ved bare å bytte ut en matvare.

Les om Jorunn som spiste seg ned i kolesterol ved å gå på Roede-kurs

Testpersonene spiste muffins, som enten var bakt med smørblandet margarin med mettet fett (Bremykt) eller margarin med umettet fett (Vita Hjertego’).

Muffins bakt med smør eller margarin

I studien spiste den ene gruppen av totalt 17 personer muffins bakt med smørblandet margarin med mettet fett (Bremykt), mens den andre gruppen spiste muffins bakt med margarin med umettet fett (Vita Hjertego’).

I tillegg skulle de få i seg 20 gram av samme fett-type på en annen måte, som for eksempel på brødskiven eller i matlaging.

Deltakerne hadde ikke endringer i vekt eller mengde fysisk aktivitet i løpet av perioden.

Fett-type påvirker kolesterol

Etter kun tre dager fikk altså testpersonene i snitt åtte prosent lavere totalkolesterol.

Selv om studien er liten, er den av god kvalitet, og eksperter som har kommentert studien syns det er spennende resultater – som viser hvor stor effekt fett-type har på kolesterolet, og hvor raskt den kan endres.

Her er noen tips til hva du kan spise for å forbedre kolesterolet ditt

Sjekk ut våre kolesterolvettregler her: