Høsten er her og det er de fargerike rotgrønnsakene også. De er hvite, gule, oransje, rød og lilla. Et fargespill uten like som fresher opp måltidet ditt. Utforsk og nyt disse skattene i ulike former og varianter!

Sesongråvarer

Grønnsaker er på sitt aller beste på høsten og det er selvsagt rotgrønnsakene som bør stå i fokus. Gulrøtter, beter i ulike farger, selleri, pastinakk, jordskokk, kålrot, reddiker og neper. Norske rotgrønnsaker har en unik smak og er knasende sprø. De kan tilberedes i mange ulike varianter, alt fra kalde til varme retter. Oppbevares rotgrønnsakene tørt og kjølig holder de seg lang utover høsten. Et annet tips er å kutte de i terninger og fryse de ned.

Flere bruker beter i matlagingen

Beter kommer i mange ulike farger og kan brukes i så mangt. Salater, ovnsbakt, i mos og purèer, smoothies eller revet i salat. Beter er rik på kostfiber og folat. I tillegg inneholder de et plantestoff som har vist seg å redusere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Bakte rødbeter og gulrøtter med chèvre – en himmelsk smakskombinasjon

Denne kombinasjonen med rødbeter, gulrot og chevre smaker himmelsk. Server den som tilbehør til kjøtt eller fisk. Den smaker også fantastisk godt til pizza eller som en egen rett. Anbefales!

Dette trenger du

  • 450 g rødbete
  • 200 g minigulrøtter
  • 1 ss olje
  • 100 g frisk spinat
  • ½ dl valnøtter
  • 50 g chèvre

Dressing

  • 2 ss olivenolje
  • 1 stk sitron
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper

Slik gjør du

Start med å sette stekeovnen på 200 °C. Skyll og skrell rødbetene og del de i båter. Pensle en ildfast form og legg over rødbetene i den ildfaste formen. Skyll gulrøttene og legg de over i den ildfaste formen når rødbetene har vært i ovnen i 10 minutter. Bak grønnsakene videre i 30 minutter til grønnsakene er møre. Lag dressingen mens rødbetene er i stekeovnen. Bland sammen olivenolje, presset sitronsaft, salt og pepper og la den stå og godgjøre seg. Legg spinatbladene i iskaldt vann og la de renne av seg på en rist. Ta ut de ovnsbakte grønnsakene og la de avkjøle seg noen minutter. Imens kan du legge spinatbladene på et serveringsfat, og legg de ovnsbakte grønnsakene utover bladspinaten. Topp med hakkede valnøtter og chèvre og avslutt med dressingen.

Den glemte nepen

Nepe er en utrolig grønnsak med sin  milde smak og sprø konsistens. Den finnes i ulike farger, alt fra hvit til rosa. Fra gammelt av var nepe en viktig næringskilde, før poteten tok plassen.  Den likes godt av både store og små, smaker godt lun, men enda bedre rå. Nepe passer godt i matpakken og kan helt fint spises som et eple på farten. Nepen er en god kilde til B vitaminet folat, C vitamin og kostfiber.

Hvilke rotgrønnsaker er din favoritt?

For inspirasjon; Se flere spennende oppskrifter her

Ha en god høst med friske turer i skog og mark og deilige retter med rotgrønnsaker!