Mat og måltider er mer enn fett, sukker og proteiner. Det er matglede, fellesskap og sosialt samvær. Matvaner dannes i barneårene og varer livet ut og som voksne i en husstand har man et ansvar for å legge til rette for å skape gode matvaner.

Felles måltider

Måltidet en god ramme for å skape den viktige samhørigheten i familien, lære  barn til å bli sosiale individer, og ikke minst en god ramme for å erfare nye smaker og etablere gode matvaner.

Vi lever travle dager og måltidet er et av få samlingspunkt hvor det er rom for å prate sammen samt utveksle dagens hendelser. Derfor er det så utrolig viktig å skape det gode måltidet i familien. Det er synd når et godt og sunt måltid fremstilles som både komplisert. Unngå restriksjoner samt ekskludering av ulike matvarer. Det kan skape usikkerhet og usunne verdier innad i familien.

Det er en stor sannsynlighet at dersom familien har felles måltider, vil barna også videreføre dette når de blir eldre.

 Alle måltider er ikke perfekte

Det høres kanskje romantisk ut med måltider uten mas, krangling og med fokus på matglede. Alle vet at det ikke alltid er fryd omkring matbordet. Det er også vanlig at barn i perioder ikke ønsker å spise utvalgte matvarer som serveres, og ikke rent sjelden faller denne perioden blant barn fra 2-8 år.  Dette er frustrerende for foreldre som føler de legger til rette for gode matvaner, men så er takken et barn som sitter å pirker i maten.

Gode vaner skapes ved felles måltider

Fortvil ikke og vit det at selv om barnet periodevis ikke spiser maten du lager, skapes likevel de gode vanene. Da er det lurt å ikke falle for ofte i fellen med å gi barnet kun mat du vet de liker godt, som for eksempel pizza, pannekaker eller pølser. Det er også fint om barnet kan sitte ved bordet å bli servert som alle de andre, på tross av lite inntak. Plutselig en dag kan du faktisk bli overrasket med at barnet smaker en paprikabit eller en ny kyllingrett.

Gjentakelse er en nøkkel for å akseptere nye smaker. For de aller fleste barn gjør det heller ingen ting å måtte vente til kveldsmaten serveres før neste måltid serveres.

Neste gang du serverer mat- tenk at det er vel så viktig at dere sitter rundt bordet sammen!

Roede-kostholdet for hele familien

Et Roede-kosthold ivaretar matgleden, smaken og næringsstoffene uten strenge restriksjoner eller utelatelse av matvarer. Roede-kostholdet baseres på helsemyndighetenes kostholdsråd og innebærer masse frukt, grønt og grove kornprodukter, fisk , magre melkeprodukter og lite farseprodukter.

Barn er gode observatører og vil garantert legge merke til dersom en eller flere i familien ikke spiser det samme som de andre. Barn har også behov for smart mat, nok mat og smakfull mat. Derfor er roede-kostholdet perfekt for hele familien!

Husk på at selv om barna ikke spiser alt du serverer nå, vil de ta med seg vanene i ungdoms- og voksenlivet.

Roede-kostholdet ivaretar alles behov, uten å være for komplisert!