Er du i overgangsalderen og opplever at overskuddet er på bunnivå og kiloene sakte men sikkert sniker seg på?  Ja, da er du ikke alene! Det er mange som opplever at det er vanskelig å holde vekten i denne fasen av livet, men hva kan vi gjøre for å unngå vektøkning?

Hva er overgangsalderen

Overgangsalderen omfatter perioden før og etter den siste menstruasjon, og skjer vanligvis i 45 til 55 års alderen. Frem mot overgangsalderen avtar eggestokkenes aktivitet slik at hormonnivåene blir lavere og lavere. Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonen stopper helt opp, har du nådd menopausen. Men symptomene kan oppstå lenge før menopausen inntrer.

Vanlige symptomer og plager i overgangsalderen

Disse hormonene har en rekke fysisk og psykiske funksjoner, og når disse faller bort, påvirker det oss i større eller mindre grad. Fall i østrogenproduksjonen påvirker blant annet temperatursenteret i hjernen, som igjen fører til hetetokter. Hormonene forebygger også tap av beinsubstans og bidrar til psykisk velvære og seksuell lyst. Så naturlige symptomer og plager kan være økt irritabilitet, søvnvansker og  dårligere seksualliv. Dette er plager som kan påvirke livskvaliteten betydelig, så det kan være lurt å ta grep om situasjonen.

Hvorfor øker vekten i overgangsalderen?

Mange opplever å gå opp i vekt i overgangsalderen, men rent fysiologisk  er det ikke noe som tilsier at det er selve hormonforandringen som er årsaken til vektøkningen. Det er mer sannsynlig at det skyldes endring i livsstil, den naturlige aldringsprosessen og eller genetiske faktorer.  Det kan være så enkelt som at hverdagen blir mindre aktiv den dagen barna flytter ut.

OVERSKUDD: Finn aktiviteter som gir deg glede og overskudd!


Les også
: Slik unngår du å legge på deg i overgangsalderen.

 

Ikke ett fett hvor fettet lagrer seg

Hvis man tidligere var vant til at fettet lagret seg rundt rumpe, lår og hofter, kan man nå oppleve at fettet lagrer seg rundt livet. Dette fettet utgjør dessverre en større risiko for andre livsstilssykdommer enn det fettet som lagrer seg på lår og hofter. Dette er noe av forklaringen på en økt risiko for livsstilssykdommer i og etter overgangsalderen .

Normale aldersforandringer

I den normale aldersforandringen mister vi gradvis noe muskelmasse og muskelstryke i tillegg til at styrken i skjelettet reduseres. Det kan føre til at vi får mindre fysisk kapasitet, og risikoen for brudd øker. Vi vet også at det er i muskelmassen størsteparten av forbrenningen skjer. Med mindre muskelmasse vil forbrenningen reduseres både når du er aktiv og når du hviler.

Fortsetter vi å spise som før, uten å øke aktiviteten, vil det etter hvert bli utfordrende å holde vekten.