Du greier fint å gå ned fem eller ti kilo på egen hånd. Problemet er at du kommer til å gå opp igjen. Det et altfor mange og mye som saboterer prosjektet ditt. Les mer om hvordan holde seg nede i vekt og vinne over sabotørene.

Bli kvitt dårlige uvaner og de “snille” sabotørene

Sabotørene er ikke truende, de er tvert imot velmenende og hyggelige. Det kan for eksempel være mamma, som lager den uimotståelige kaken, gjengen som ber deg med ut eller den deilige fredagskvelden foran TV.

Kvinne som drikker ett glass vin til middag

UTE MED GJENGEN: Jeg skal maks drikke to glass vin.

Tips til å holde vekten nede og forsvare deg over sabotørene

Sett deg ned og lag en liste over sabotører som dukker opp i løpet av den neste uken. Når det er gjort, lager du et kort notat til deg selv. Der skriver du ned, helt konkret, hvordan du skal forholde deg i til sabotørene. Når du er ferdig, kan det for eksempel se slik ut.

1. Bursdagen på onsdag
På bursdagen til mamma skal jeg bare spise to små kakestykker.

2. Ut med gjengen
«Jeg skal maks drikke to glass vin når vi møtes på torsdag.»

3.  Taco på fredag
«Jeg skal spise masse salat sammen med tacoen, bruke lettost, kyllingkjøtt og kesam i stedet for rømme.»

4.  Trening….
«Jeg skal begynne å trene 3 ganger i uken.»

Du kan også lage regler som alltid skal gjelde for de sabotørene som dukker opp jevnt og trutt. Slike regler kan for eksempel se slik ut.

Hvis jeg sitter foran TV, skal jeg alltid spise oppskårne grønnsaker!


Les også
: Tren deg ned i vekt med fysisk aktivitet.

If-then – atferdspsykologi for vekttap

Metoden over kalles «If-then». Den er basert på atferdspsykologi, og det er skrevet flere bøker om den. En studie viste for eksempel at sjansene for å lykkes med å gjennomføre et fast treningsprogram økte med 300 %, når deltagerne brukte «If-then-metoden» … men som vanlig, er det noen skjær i sjøen. Forskningen er ikke entydig.

Virker kanskje ikke likevel

Forskere ved McGill University i Canada, som hadde lest mye positivt om «If-then», bestemte seg for å undersøke om metoden virker. Derfor gjennomførte de en studie blant diabetikere, som gikk på et toårs-program for å gå ned i vekt. Studien viste at de som benyttet «If-then-metoden» ikke gikk ned mer i vekt, enn de andre.

En quick-fix for vekttap

Drømmen om en quick-fix er stor blant alle som vil ned i vekt. Slankepiller, slankedietter, slankepulver, slankekurer, slanketriks, slankedietter og vektklubber står høyt i kurs. Men virker de? Mye virker, men ikke for alle. Det er ikke sikkert at d