Er du over 40? Kjenner du ikke kolesterolnivået ditt? Siden høyt kolesterol gir økt risiko for hjerte- og karsykdom, bør du som er over 40 sjekke totalkolesterolet ditt. Dette anbefales også i nasjonale retningslinjer. #kolesterolsjekken

Hovedfunn Omnibuss:

  • 3 av 10 nordmenn har aldri sjekket kolesterolet sitt, ifølge fersk undersøkelse
  • 7 av 10 over 40 har forhøyet kolesterol

Høyt kolesterol synes ikke utenpå, synlige tegn forekommer kun i enkelte tilfeller av arvelig høyt kolesterol. Alle voksne personer bør sjekke kolesterolverdiene sine, sier spesialist i indremedisin Knut Risberg.

Kolesterolkampanje #kolesterolsjekken

Hjerte-og karsykdommer er en av folkesykdommene som krever flest liv i Norge. En av risikofaktorene for hjerteinfarkt er hyperlipidemi, høyt kolesterol. Dette kan være arvelig betinget, men i de fleste tilfeller har det en sammenheng med livsstil. Nasjonale faglige retningslinjer anbefaler derfor at personer over 40 år sjekker kolesterolet sitt. Det er enkelt å sjekke kolesterol og små endringer i kosthold og livsstil kan bety mye for å forebygge hjertesykdom. Dette ønsker Amgen og Roede minne om gjennom kampanjen #kolesterolsjekken. Sammen ønsker vi å bidra til bedre helse i befolkningen. Test deg selv her!

Lik og del dette viktige budskapet fra Facebook siden vår – hvis du er opptatt av det samme!

Så ofte bør du sjekke kolesterolet ditt

Kolesterolet bør måles jevnlig hos lege. Dersom du har normale fettsyresammensetning i blodet, holder det å måle etter 3-5 år. Har du derimot et for høyt kolesterol eller er i grenseland, bør det kontrolleres hyppigere. De fleste helsekontroller, for eksempel i bedrifthelsetjenesten inkluderer måling av kolesterol som en del av kontrollen. Spør legen din når eller om du ble sjekket sist?

Kjenn ditt kolesterol!

Når sjekket du kolesterolet ditt sist? Bli med på å spre dette viktige budskapet som kan gjøre en forskjell for deg eller noen du er glad i!