Å inkludere mer hel plantemat i kostholdet kan være lurt av mange grunner. Råvarer fra planteriket har som oftest lite kalorier,  mange næringstoffer og inneholder rikelig med fiber og sunne, langsomme karbohydrater. Planter inneholder dessuten lite eller ingenting av de stoffene vi med fordel kan redusere i vårt vestlige kosthold, nemlig mettet fett, transfett, kolesterol og raffinert sukker.

Myte at plantemat ikke gir metthet

Mange tenker nok at man blir mindre mett av plantemat enn annen mat. Men det kan faktisk også være motsatt. Mekanismene som kontrollerer sult og metthet er svært kompliserte, og involverer mange prosesser. Men en av de måtene kroppen regulerer metthet på er via utvidelse av magesekken. I magesekken produseres det nemlig noen hormoner som skilles ut når magesekken er tom. Disse går ut i blodet og gir signaler til hjernen om at du er sulten.

Dypt inne i hjernen, i hypothalamus,  finnes sentrene som kontrollerer metthets- og sultfølelsen, og økt aktivitet i disse sentrene gjør at vi føler oss henholdsvis mette eller sultne.  Når man har spist en viss mengde mat vil magesekkens vegger strekkes, og det vil  sendes signaler til den delen av hjernen som kontrollerer metthetsfølelsen, om at kroppen er i ferd med å fylles opp. Disse signalene er med på å senke appetitten.

Hva vi fyller magesekken med er selvsagt vesentlig for vektkontroll. Fordelen med å spise en høy andel plantekost, er at  denne bidrar til et stort matvolum i mavesekken på relativt få kalorier. Mat som inneholder mye kalorier og som fyller lite vil derimot selvsagt være lite gunstig i denne sammenhengen.

Matvarer med høyt innhold av vann og fiber er de mest gunstige

Så å si alle matvarer inneholder noe vann. Men matvarer fra planteriket, som frukt og grønnsaker er spesielt vannrike. Vet du for eksempel at tomater og epler består av henholdsvis  95 % og 87 % vann? Det samme gjelder de fleste andre grønnsaker og frukt.

Men det er en annen ingrediens som også er nyttig for at metthetsfølelsen skal stimuleres. Vann alene vil nemlig gå veldig raskt gjennom systemet. I motsetning til animalske produkter og mange ferdigprodukter, inneholder planter fiber i tillegg til vann. Vann + fiber er en virkelig magisk kombinasjon når det gjelder metthet.

Et fiberrikt kosthold er svært gunstig for helsen og gir en god metthetsfølelse

Fiber antas å påvirke metthet på mange måter, avhengig av fibertype. Men generelt har fiber evnen til å  kunne gi volum i magesekken ved å binde til seg til vann.  Kombinasjonen av væske og fiber bidrar til at maten sveller og fyller i magesekken slik av vi blir raskere mett og holder oss mette lengre, uten å tilføre ekstra kalorier. Matvarer rike på vann/fiber vil nemlig også alltid ha et lavt kaloriinnhold. Selv når de spises i samme volum som energitette (kaloririke) matvarer er de like mettende, men inneholder altså  langt færre kalorier. Fiber og vannholdig kost (altså plantebasert kost) er i tillegg til å gi metthetsfølelse,  svært gunstig for helsen generelt.

Å tilføre mer planter i hvert måltid  er derfor den enkleste og sunneste måten å kontrollere vekten på!

 

Vennlig hilsen

Nina C Johansen, master i samfunnsernæring