Både fysisk aktivitet og et sunt kosthold har stor påvirkning på helsen vår. Det vi spiser påvirker alle celler og organer i hele kroppen, og har stor sammenheng med både sykdom og hverdagsfunksjon. Hvert femte dødsfall på verdensbasis skyldes faktisk dårlig kosthold!

Når man snakker om hvilken effekt aktivitet og kosthold har på helsen, har man i lang tid snakket om den fysiske effekten, altså hvordan det påvirker hjerte- og karsykdom, blodtrykk, kolesterol, den fysiske formen osv. Nå snakker man mer og mer om hvilken effekt både fysisk aktivitet og kosthold har på hjernehelsen. Her skal vi se nærmere på hva et sunt kosthold gjør for hjernen.

Noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge hjerneslag, er å spise sunn og næringsrik mat. Hjernens aldringsprosess kan også bremses gjennom et sunt kosthold. I tillegg vil et sunt kosthold gjøre mye på det mentale plan, i form av å forebygge depresjon og nedstemthet. Det vil også gi bedre konsentrasjon, bedre hukommelse, gjøre deg mer kreativ osv.

Hva er best å spise?

Så hva er de beste energikildene for kroppen med tanke på å spise mat for hjernens funksjon? Hjernen har ett favorittdrivstoff, og det er glukose – altså sukker / karbohydrater. Nervecellene i hjernen er litt spesielle fordi de ikke kan bruke fettsyrer og aminosyrer som energikilde – slik muskler kan. Hjernen er avhengig av en stabil mengde glukose i blodet.

Bra mat for hjernen er grove karbohydrater som gir langsom blodsukkerstigning, i motsetning til raske karbohydrater som inneholder mye sukker, som brus, godteri, kjeks og kaker. Det blir som å hive bensin på bålet. Blodsukkeret går rett til værs, kroppen skiller ut masse insulin for å få blodsukkeret ned igjen, og like etterpå kan du føle deg helt på felgen. Derfor foretrekker hjernen langsomme karbohydrater. Det er bedre med en vedkubbe på bålet!

Supermat?

Man hører gjerne om supermat for hjernen som fisk, blåbær, nøtter og kaffe, men det finnes ikke god dokumentasjon for hele denne listen av supermat. Men det er nok noe i det. Forskning viser blant annet en positiv sammenheng mellom inntak av omega-3 fettsyrer og kognitiv funksjon hos nyfødte. Det smarteste rådet er nok å tenke at kostholdet som er bra for kroppen, det er også bra for toppen, altså hjernen.

Les også: Får du for lite omega-3?

Et kosthold som man kan holde fast ved over tid, som er sunt og variert og balansert, det vil styrke hjernens funksjoner.

Kosttilskudd?

Nordmenn bruker svimlende summer på kosttilskudd. Men forskning viser at om man sørger for et variert kosthold, og er frisk uten spesielle sykdommer, er det unødvendig med kosttilskudd. I mange tilfeller vil overskuddet man får i seg, bare skylles rett ut i toalettet. Når det gjelder antioksidanter blir opptaket bedre
hvis de kommer via maten enn fra piller. Stoffene suges opp bedre i tarmen om de kommer sammen med andre bestanddeler fra m