Nå er krydderurtene på sitt beste, og du finner dem frodige og velduftende i grønnsaksdisken. Krydderurtene kan løfte rettene dine til magiske høyder, både hva smak og utseende gjelder! Men lurer du på hvilken krydderurt skal du velge?

Hjemmelaget tortillachipos med urtedip – her har jeg blandet både finhakket timian, koriander, kjørvel, gressløk for å nevne noen.

Urtene trives veldig godt ute nå om sommeren, så bruk dem nå som de er på sitt beste! De kan piffe opp kjedelige brødskiver og enkle knekkebrød, eller smaksette og dresse opp både middager og desserter – så her er mulighetene mange. Som du sikkert kjenner til, spiser vi alt for mye salt i hverdagen. Krydderurter kan derimot være gode smaksettere, som med fordel kan erstatte noe av saltet vi bruker i kosten vår.

Visste du forresten at krydderurter generelt er næringsrike og inneholder blant annet vitamin C, antioksidanter, folat, kalsium, magnesium, kopper og kostfiber?

Så selv om vi ikke nødvendigvis spiser så store mengder krydderurter, er det iallefall godt å vite at det uansett er et smart og sunt valg når du først skal smaksette maten.


Hvilke krydderurter skal jeg velge?

Ha gjerne litt forskjellige krydderurter stående – og kombiner gjerne flere i samme rett!

Nei, det er ikke alltid like lett å vite hvilke urter man skal velge, og hvilke urter som passer til hvilke retter. Her gir vi deg en enkel guide på noen av våre kjente og kjære krydderurter, og hva de passer til.

Gressløk
Gressløk trives godt i norske hager, og vi forbinder den ofte som et fargerikt innslag i omeletter og eggerøre. Den smaker veldig godt i grønne salater, dressinger og i potetsalat eller med kokte poteter. Visste du forresten at de lilla gressløk-blomstene kan spises? Smak og pynt gjerne retten med disse nydelige blomstene.

Persille og bladpersille
Persille er nok en av de vanligste krydderurtene i Norge, og er en veldig anvendelig krydderurt som passer godt i salater, supper og gryter både av fisk og kjøtt. Persille passer også godt i dressinger og sauser, og kan brukes som pynt på brødskiven. Persille er også et must som en del av en krydderkvast når man koker fisk- eller kjøttkraft.

Dill
Dill smaker sommer! De