Lars Christian Gunzler (60) fra Nesøya i Asker har vært opptatt av mat hele livet sitt. Han er glad i mat, i å lage mat og han jobber med mat.

I mars i år måtte han ta grep. Da viste vekten over 120 kilo, og det begynte å gå på helsa løs.

– Jeg har blitt nyretransplantert to ganger, også har jeg i tillegg lagt på meg over tid. Jeg innså vektøkningen for en stund tilbake, men nå var det gått så langt at jeg fikk problemer i hverdagen. Jeg hadde søvnapné, jeg følte meg lite opplagt på dagtid og jeg var i dårlig form. Så skal man jo ikke drasse rundt på for mye når man er nyretransplantert, forteller Lars Christian.

Han meldte seg på Roede-kurs. Lars Christian har gått på Roede-kurs før, men denne gangen var det en venninne som anbefalte han et spesifikt kurs, et eget Roede-mannekurs, hos kursleder Maria Ellingsen.

– Maria var helt fantastisk. Hun gjorde hele forskjellen, forteller Lars Christian, og legger til at selv om man tror man klarer å gjøre alle endringene selv, så gjør de færreste det. Man må ha hjelp!

KURSLEDER: Maria F. Ellingsen er Roede-kursleder, og jobber i tillegg som coach og mentaltrener. Hun er opptatt av å legge vekt på også den mentale siden ved en vektnedgang.

Ingen utfordringer

På spørsmålet om han møtte på noen utfordringer underveis i endringsprosessen, svarer Lars Christian “nei!”.

Han bestemte seg tidlig for å ta med seg “godene” fra det gamle livet. Han liker å leve, og han liker å spise godt mat og være mett. Dette ville han ta med seg, i tillegg til å kunne kose seg med litt take-away iblant.

– Det var fullt mulig å gjøre dette, samtidig som jeg gjorde noen små grep. Og derfor har jeg ikke hatt så mange utfordringer.

Og selv med bare noen små grep, har det gitt store utslag på helsa til Lars Christian.

– Jeg sleit lenge med søvnapné. Det har jeg ikke lenger. Det forsvant etter 10 kilo. Prøvene jeg må ta på Rikshospitalet hver tredje måned, er mye bedre. Jeg har gått ned over 20 kilo, og alt er mye lettere. Nå kan jeg gå i trapper og jeg kan sykle, og alt er enklere, forteller Lars Christian.

Han trekker fram det å ha gått på mannekurs, som noe ekstra betydningsfullt.