Kreft er en av de hyppigste sykdommene i Norge og også en av de sykdommene vi frykter mest. Årsak til at noen utvikler kreft er komplekst og består av arv, miljø, genetikk og en porsjon uflaks. I tillegg er livsstilen vi lever av betydning for å øke eller reduserer risiko for kreftutvikling. Det betyr at vi selv kan gjøre noen grep for å redusere vår risiko for å utvikle kreft.

Kosthold, fysisk aktivitet, tobakk, alkohol, soleksponering og uheldige miljøgifter eller andre kjemikalier kan i mange tilfeller øke eller redusere risiko for å utvikle kreft.

Kostholdet som forebygger kreft

Det er de siste 20 årene i større grad fremkommet forskning som viser at ulike matvarer ser ut til å øke eller redusere risiko for en rekke typer kreft. I tillegg ser det ut til at det er økt risiko for å utvikle kreft  ved overvekt og fedme. Derfor er et av de viktigste rådene å holde en stabil vekt og spise mat som ikke øker sannsynligheten for en økt vekt.

Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og fiber som ser ut til å ha en forebyggende effekt på sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og noen typer kreft.

Frukt, bær, grønnsaker, belgfrukter og kornvarer inneholder mye fiber og mange plantestoffer som mest sannsynlig ser ut til å beskytte mot kreft, mens bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt er det overbevisende resultater på at øker risiko for blant annet mage og- tarm kreft.

Sunne levevaner blir ofte kun assosiert med å holde seg slank. Det er viktig med en sunn vekt, men vi må ikke glemme kosthold og fysisk aktivitet i seg selv som “forebyggende medisin”. Det er noen ganger fint å reflektere over hvorfor maten vi spiser er så bra.

10 konkrete råd fra WCRF (World Cancer research fund)

  • Ha en helsemessig gunstig vekt
  • Vær fysisk aktiv
  • Spis mye grønnsaker, fullkorn, frukt, og belgfrukter
  • Begrens inntaket av “fast food”/ gatekjøkkenmat og andre bearbeidede produkter
  • Begrens inntak av rødt kjøtt, hvis mulig unngå bearbeidet kjøtt
  • Begrens sukkerholdig drikke
  • Begrens alkoholinntaket
  • Ikke bruk kosttilskudd (kan øke risiko for å utvikle kreft)

Vær en god rollemodell og etabler gode vaner for barna dine. God helse bygges hele livet!

Kosthold ved kreft