Egg er en svært næringsrik råvare med et høyt innhold av blant annet  D- vitamin, E vitamin, A vitamin, selen, jod, B12 samt flere andre mineraler som kroppen har behov for. Et egg om dagen har ikke vist økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Egg hver dag eller av og til?

Før i tiden var egg en råvare man skulle være forsiktig med fordi eggeplommen inneholder kolesterol. Anbefalingene har endret seg i de senere år på bakgrunn av forskning som ikke viser noen klar sammenheng mellom kolesterol i mat og økt risiko for hjerte – og karsykdommer.

Kolesterolpåvirkning?

Enkelte kan være sensitive for kolesterol i maten, mens for de aller fleste vil kolesterolet påvirkes av type fett i maten, samt kostholdet forøvrig. Derfor er det vanskelig å gi konkrete anbefalinger på hvor mange egg anbefales per uken. Ett egg om dagen vil for de aller fleste være helt uproblematisk, mens hos noen få med kjent høyt eller arvelig høyt kolesterol, kan det være smart å begrense inntaket til to-tre egg per uke, men like viktig er det å begrense inntaket av mettet fett samt  bytte til umettet.

Har du kjent høyt kolesterol bør du måle det jevnlig, og diskutere hvorvidt du bør redusere inntaket av egg eller ikke med egen lege.

Lenge siden du sjekket ditt kolesterol? Bestill legetime i dag og du kan test deg selv på mittkolesterol.no.