Vi trenger litt fett hver dag, men det er ikke “ett fett” hvilken type du velger. Inntaket av mettet fett bør reduseres og byttes til umettet fett. Grunnen til det er fordi mettet fett kan øke det dårlige kolesterolet, som er en viktig risikofaktor for å utvikle hjerte- og karsykdom.

Fett har mange funksjoner

Fett har mange viktige funksjoner i kroppen. Fett bidrar med energi og er vårt viktigste energilager i kroppen. Fettvevet isolerer og beskytter våre indre organer, fett inngår i alle celler og membraner i kroppen og er viktig for transport av de fettløselige vitaminene. Fett bærer også smak til maten og bidrar med å gi maten konsistens. Kroppen trenger fett- litt hver dag, men velg smart!

Hvilken olje og margarin skal jeg velge?

Det finnes mange ulike typer oljer og margariner og hver har ulik fettsammensetning. De produktene som inneholder mest umettet fett er flytende margarin, myk plantemargarin, oliven, raps, mais, soya og solsikkeolje.  Smør, kokosfett og kokosolje har et høyt innhold av mettet fett, og bør reduseres i matlaging og på brødskiven. Når det kommer til å steke mat er det noen oljer som egner seg bedre enn andre, rett og slett fordi de tåler høyere varme. Raps-og olivenolje tåler relativ høy varme, mens kaldpressede oljer er best egnet som dressing eller tilbehør i kald mat. Det er greit å være bevisst på å ikke bruke for høy varme over lang tid fordi oljer er utsatt for oksidering dersom den blir for varm, grunnet sitt innhold av umettet fett. Langtidssteking i ovn med for eksempel grønnsaker og olivenolje vil ikke “ødelegge” oljen på samme måte som for eksempel steking av mat på høy temperatur.

Er du i risikosonen for høyt kolesterol? Test deg selv her på mittkolesterol.no.