Arv, genetikk samt en porsjon flaks/uflaks er selvsagt en viktig brikke når det kommer til å utvikle sykdom som hjerte- og karsykdom. Dette kan vi ikke styre. Det vi derimot kan styre det er hvordan vi velger å leve. Har du en sunn livsstil med et passe sunt kosthold og jevnlig fysisk aktivitet, vil du gjøre noe av det du selv kan påvirke for å fremme en god helse!

Fysisk aktivitet og hjertehelse

Fysisk aktivitet har mange helsemessige effekter, deriblant å forebygger hjerte- og karsykdom. Helsemyndighetene anbefaler minimum 150 minutter moderat intensiv eller 75 minutter høy intensiv aktivitet i uken, 60 minutter daglig for barn. For å gi ytterligere helsegevinst anbefales voksne moderat aktivitet over 300 minutter eller høy intensiv aktivitet på 150 minutter hver uke. Aktiviteten kan deles opp i flere 10 minutters bolker.  Det er det viktig med en viss puls økning fordi hjertet, på lik linje med annen muskulatur, trenger belastning for å bli sterkere. Varier aktiviteten du gjør, både for å ivareta motivasjonen, men også av helsemessige årsaker.

Hvilken aktivitet er den beste for hjertet? Det er den du gjør!

Hvordan kan kolesterolet påvirkes av fysisk aktivitet?

En god kolesterolsammensetning gir mindre risiko for å utvikle plakkdannelse i årene, som igjen kan føre til hjerte- og karsykdom. Det ser ut til at jevnlig aktivitet øker det gode kolesterolet, som reduserer det dårlige kolesterolet ved å frakte det ut av blodet.

Har du sjekket ditt kolesterol?

Ikke glem hverdagsaktiviteten

Ved å redusere stillesittingen gir du deg selv en helsegevinst. All bevegelse, også husarbeid, hagearbeid, lek med barn, stående aktiviteter, trapp fremfor heis osv er aktivitet vi ikke bør glemme. Isolert sett virker disse hverdagsaktivitetene ubetydelige, men det er de definitivt ikke. Beveg deg mest mulig- også utenom din planlagte aktivitet.

Er du i risikosonen for høyt kolesterol? Test deg selv her på mittkolesterol.no. her.