Meieriprodukter som melk, smør, fløte, rømme, yoghurt og ost  er en av hovedkildene til nordmenns inntak av fett fortrinnsvis mettet fett. Et høyt inntak av mettet fett er forbundet med økt risiko for hjerte og karsykdom.

Reduser inntak av mettet fett fra meieriprodukter

Det er anbefalt at inntaket av mettet fett reduseres til under 10% og erstattes av umettet fett, blant annet for å bedre fettsyresammensetningen i blodet og redusere det dårlige kolesterolet.  Et høyt kolesterol er forbundet med økt risiko for å utvikle plakk i årene som igjen kan føre til hjerteinfarkt, hjerneslag eller blodpropp.

Det betyr ikke at vi frarådes å spise meieriprodukter, men det anbefales å velge magrere varianter samt bytte smør med margarin eller olje i matlagingen. Da vil inntaket av mettet fett reduseres. Mens de fleste forskere er enige i at inntak av smør, fløte og helmelk, bidrar til et økt kolesterol, er det noe mer diskusjon med tanke på ost. Det gjøres mye forskning på fete oster og effekt på kolesterol, og det gjenstår en del gode studier før det konkluderes den ene eller andre retningen.

Reduserer du mettet fett i kostholdet, kan kolesterolsammensetningen i blodet bli bedre. Kjenner du ditt kolesterol?

Velg meieriprodukter med høy andel protein, lavt innhold av sukker og mettet fett

På markedet i dag finnes det mange varianter av melkebaserte produkter. Flere magre alternativer med ulike smaker, toppinger og tilbehør. Kesam, yoghurt, skyr e.l. Flere av disse produktene er gode alternativer til mellommåltider på farten og har et lavt innhold av mettet fett. Vær imidlertid litt obs på andelen tilsatt sukker. Velg de alternativene som er høy på protein, lav på sukker og mettet fett.

Se her for inspirasjon til en smakfullt og sunt mellommåltid med kesam!

Er du i risikosonen for høyt kolesterol? Test deg selv her på mittkolesterol.no.