Mettet fett er noe de fleste av oss kan og bør redusere i hverdagen fordi mettet fett øker risiko for høyt av det “dårlige” kolesterolet som er en risikofaktor for å utvikle hjerte og karsykdommer.  Erstattes noe av det mettede fettet med umettet, er dette svært gunstig for kolesterolet og hjertehelsen. Siden nøtter er en viktig kilde til det umettede fettet og i tillegg inneholder  fiber, vitaminer som folat og E-vitamin, samt mineraler som kalsium, kalium og magnesium som også er viktige næringsstoffer for et sunt hjerte, er det all grunn til å spise omtrent en neve daglig.

Vi kan med hånden på hjertet si at nøtter er et hjertevennlig valg med sitt proppfulle innhold av hjertevennlige næringsstoffer!

Varier inntaket

Det finnes mange typer nøtter; mandler, peanøtter, hasselnøtter, paranøtter, valnøtter, macademianøtter, pekannøtter, pistasjnøtter. Næringsinnholdet i nøttene varierer, så det kan være smart å variere inntaket. Velg fortrinnsvis rå, usaltede evt tørristede variantene, uten salt. Det kan være lurt å vite at selvom nøtter er noe som inngår i et sunt kosthold, er de energirike. Som alt annet; alt med måte.

En neve nøtter om dagen er bra for kolesterolet ditt!

Nøtter har flere bruksområder

 Bruk nøtter som topping på yoghurt, i kornblanding, smoothie eller i grøten. De smaker også godt i salater og i mange middagsretter, og kan fungere som et raskt mellommåltid. Nøttepålegg er også et godt alternativ, men velg de som har 99 % innhold av nøtter eller lag pålegget selv. Topp med bær eller frukt smaken er himmelsk! Nøtter bør oppbevares tørt og kjølig, slik at de ikke harskner.

Du kan se flere gode oppskrifter med nøtter her.

TIPS! Ta med deg en “nødboks” med nøtter som du kan spise som et mellommåltid – slik at du ikke går på en sukkersmell.

Sjekk ditt kolesterol, gå inn på “Mitt kolesterol”, lik og del dette viktige budskapet!
Du kan teste om du er i risikosonen her.