Typisk “junk food” er mat som er lav i næringsverdi, med en relativt høy kaloriverdi. Ofte er dette mat som inneholder mye mettet fett fra bearbeidet kjøtt og fete meieriprodukter, altså fett som er uheldig for kolesterolet. For kroppen er dette for “søppelmat” å regne – den gir rett og slett ingen nyttige næringsstoffer som kroppen har noe nytte av. Blir det mye av denne maten vil du kunne spise på deg et høyt kolesterol og ende opp med en økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Sjekk ditt kolesterol, gå inn på “Mitt kolesterol”, lik og del dette viktige budskapet!

Kombinasjonen søtt-salt og fett slår ut metthetsfølelsen i hjernen

En annen fare med denne type mate er at vi trigges av kombinasjonen søtt – salt og fett, noe som gjør at vi spiser mer enn vi har godt av.  Tenk deg en skål med smør og en med sukker. Du ville neppe klart å spise dette hver for seg. Men, i kombinasjon, gjemt i ultraprossesert mat trigges smaksløkene, metthetsignalene slås ut og du kan spise ganske mye av matvaren før du kjenner at nok er nok. Tenk deg bare Smash, Snickers og M&M – det er nesten umulig å stoppe. Eller en fet og salt burger med et lyst og søtt brød. Det er ikke så vanskelig å spise mer enn du har behov for.

Små grep kan utgjøre ganske store forskjeller

Med små grep kan den tradisjonelle “junken” gjøres smartere. Bytt ut ferdigpizza med hjemmelaget hvor du bruker grovt mel eller kjøper en ferdiglaget grov bunn,rikelig tomatsaus med høy andel grønnsaker, magert kjøtt og grønnsakstopping. Hamburgeren kan bestå av karbonadedeig, grovt burgerbrød, rikelig med grønnsaker og en litt smartere dressing.  En pølsemiddag kan for eksempel bli bedre ved å bruke kjøttrike og magrere pølser og grønnsaker som tilbehør i stedet for lyst brød og stekt løk. En kjapp  og smartere middag er fiskekakeburger med grovt brød og litt grønt,  grove pitabrød med magert kjøttpålegg og grønnsaker, pitapizza, wrap eller en suppe med et høyt innhold av grønnsaker. Velger du ferdiglagde varianter som base, kan du tilsette rikelig med grønnsaker, magert kjøtt eller fisk.

Se flere sunne og gode alternativer i Roedekjøkkenet.

Du kan se flere gode oppskrifter på smartere burgere her.

Hjerte-og karsykdommer er en av folkesykdommene som krever flest liv i Norge. En av risikofaktorene for hjerteinfarkt er høyt kolesterol. Nasjonale faglige retningslinjer anbefaler derfor at personer over 40 år sjekker kolesterolet sitt. Det er enkelt å sjekke kolesterol og små endringer i kosthold og livsstil kan bety mye for å forebygge hjertesykdom.

Dette ønsker Amgen og Roede minne om gjennom kampanjen #kolesterolsjekken.

Sammen ønsker vi å bidra til bedre helse i befolkningen!