Fisk og skalldyr er proppfulle av ulike næringsstoffer og det anbefales å spise dette til middag to-tre ganger per uke, tilsvarende 300-450 g fisk og som pålegg på brød eller knekkebrød. Fet og mager fisk bør  stå på menyen hver uke, fordi vi har et ernæringsmessig behov for begge.  Fisk er en viktig kilde til protein, D-vitamin, B12, jod og  selen. Per i dag er det bare 30-40 % i Norge som spiser anbefalt innak av fisk.

Fisk fremfor kjøtt er en fordel  for helsen

Bytter du ut ett eller flere av kjøttmåltidene dine med fisk,  er det gunstig for helsen fordi du vil redusere inntaket av mettet fett og erstatte det med mer av det sunne fettet.  Når du velger mager fisk som torsk, sei og hyse reduseres inntaket av mettet fett fordi den omtrent ikke inneholder fett, mens ved å velge den fete fisken slik som laks og makrell, tilfører du kroppen umettet fett. Både den magre og den fete fisken vil dermed være svært gunstig for helsen fordi det totale inntaket av mettet fett reduseres og erstattes med umettet fett.  Både mager og fet fisk har et høyt innhold av proteiner og vil derfor mette og gi et stabilt bloduskker.

Velg tilbehør med måte

Tilbehøret til fiskemiddagen er også av betydning. Velger du rikelig med grønnsaker, poteter eller grov pasta gir du kroppen din et skikkelig sunt måltid proppfull av ulike næringsstoffer. Dersom fiskeretten inkluderer mye smør eller fet saus, blir ikke måltidet nødvendigvis så sunt lengre og inntaket av mettet fett kan bli for høyt. Liker du sauser og dressinger kan du velge magrere varianter, for eksempel kesam eller lager saus av matfløte fremfor kremfløte. Bruker du vanligvis mye smør kan du få himmelske smaker dersom du i stedet lager en marinade av olje, krydder og urter og pensler fisken før den går i ovnen. Du vil garantert ikke savne smøret!

Ønsker du å spise mer fisk men er usikker på hvordan du skal tilberede den eller få hele familien til å spise?
Se flere fisk og sjømat oppskrifter på vårt Roede-kjøkken.