Kjenner du deg igjen: Spist lunsj i 11.30-12.00-tiden, det går noen timer foran pc, på skolebenk eller fartende rundt på jobb, og så begynner du å bli litt ukonsentrert og sulten. Er du da forberedt?

Det viktige mellommåltidet

Det er her det viktige mellommåltidet kommer inn i bildet. Kroppen trenger jevnlig påfyll av mat og drikke for å kunne prestere gjennom hele dagen. Dette måltidet er faktisk så viktig at de nordiske kostholdsanbefalingene sier at voksne bør spise ett til to mellommåltider hver dag, i tillegg til de tre hovedmåltidene; frokost, lunsj og middag.

Størrelsen på mellommåltidet avhenger av hvor lenge det er til neste gang du skal spise. Om det ikke er veldig lenge til, burde det holde med noe frukt eller grønt – som er mat som metter godt for en liten periode, og stjeler dermed ikke appetitten fra neste måltid.

Les også: Smart i en fart

Om man trenger et litt større måltid, er det ikke helt likegyldig hva som anbefales. For valget av mat vil påvirke både humør, konsentrasjon, ytelse, og ikke minst ernæringsstatus. En bolle eller noen kjeks er for eksempel ikke et spesielt godt valg. Velg noe sunt og godt, som også gjør kroppen godt. Gjør du dette vil du også redusere risikoen for å spise for mye ved neste måltid, noe man kan ha lett for å angre på i ettertid.

Det som ofte trengs er et kjapt og mettende måltid som gjør at du kan fortsette å gyve løs på dagens mange gjøremål.

Her er noen tips:

  • Knekkebrød eller rugsprø med magert pålegg
  • Yoghurt- eller Skyrbeger med eller uten müsliblanding
  • Smoothie eller milkshake av lettere yoghurt, frukt og bær
  • Hjemmelaget fruktsalat
  • Yoghurt med kornblanding
  • Litt nøtter o