I disse dager er det mange som setter seg nyttårsforsetter om å spise sunnere og gå ned i vekt. Mens noen eksperter sier at slanking ikke virker fordi man bare går opp igjen i vekt, mener vi i Roede at dette er feil.

Vi hører det jo overalt, at kiloene bare kommer tilbake. Dette er nok sant for de som ikke følges opp til de er helt i mål, til de har lært hvordan de holder vekten stabil og til de nye vanene er godt innarbeidet. Men for alle som følger et forpliktende opplegg med lang og god oppfølging er fasiten en annen!

Jeg mener at så lenge man er klar over at man ikke er i mål når vektmålet er nådd, men er forberedt på at en livsstilsendring tar tid, er sjansen for å lykkes faktisk veldig stor, sier ernæringsfysiolog og fagsjef i Roede, Kari H. Bugge. En av de største «slanketabbene» og misforståelsene er nettopp den at man tror jobben er gjort når man har gått ned i vekt. Vær heller innstilt på at det er da jobben begynner.

Denne vedlikeholdsfasen er ekstremt viktig. Studier viser også at pasienter som blir fulgt opp i oppfølgingsperioden, får bedre resultater.

Dette er en av grunnene til at vi i Roede nå snakker om vektreduksjonens tre faser.

3 faser når man skal ned i vekt

Et varig vekttap er et lengre løp. I fase 1 går du ned i vekt, i fase 2 trener du på de nye vanene og trapper opp matinntaket, mens du i fase 3 jobber med å automatisere de nye vanene. Særlig fase 2 er krevende. Det kreves fortsatt fullt fokus selv om du er fornøyd med vekten og opplever å være i mål. I denne fasen er det lett for at du slipper opp kontrollen noe, samtidig som mange opplever en økt sultfølelse. Det gjelder å ikke senke garden, men fortsatt holde fokus.

Lykkes man med de tre fasene har man god grunn til å si at man har klart å slanke seg – noe som vil gi betydelige helsefordeler.

Jeg er enig i forskere som sier at det i et folkehelseperspektiv vil være en god investering å hjelpe folk til en livsstilsendring med et sunnere kosthold for å forhindre ytterligere vektøkning, men jeg vil også presisere viktigheten av å redusere vekten noe for de som allerede har overvekt, sier Bugge.

Motivasjonen ligger i «noen kilo ned»

Vi vet at folks motivasjon ligger i et vekttap. Så det er absolutt ikke bortkastet å gå ned i vekt!

Og husk, det kan gi ekstra motivasjon å sette i gang med slike endringer nå – som en knallstart på det nye året. Noen kilo ned, i tillegg til et sunnere kosthold, gjør det dessuten lettere og morsommere å komme i gang med trening. Noe vi også vet er viktig for en god helse.