Norske helsemyndigheter anbefaler fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. En porsjon tilsvarer en god neve eller ca 100 gram. Mange klarer å oppnå anbefalingen om frukt daglig, mens grønnsaksinntaket ligger noe etter. 

Derfor ønsker vi å fremme grønnsaksinntaket. Som de fleste vet er grønnsaker proppfulle av vitaminer, mineraler, antioksidanter og plantestoffer kroppen er avhengig av for å fungere optimalt. For mange, særlig de yngste er det ikke alltid like enkelt å oppnå anbefalt mengde grønnsaker.

Hvis andelen grønnsaker i en rett økes, er dette godt for helsen, men kan også være bra for miljøet, særlig om grønnsakene erstatter deler av kjøttet ved at du drøyer retten med mer grønnsaker.

Kamuflere grønnsaker i mat – et tiltak for å øke grønnsaksinntaket?

 

SMOOTHIE: Dersom du ikke er så glad i grønnsaker kan du kamuflere dem i en grønn smoothie.

Ved å tilsette mer grønnsaker i mat kan du bidra til at både store og små som vanligvis er litt småspiste får i seg mer grønnsaker. Et tips er å dampe eller ovnsbakte grønnsakene først, deretter mose og tilsette for eksempel karbonadedeig. Lager du en hvit saus kan du tilsette blomkål eller bønner og la det koke inn i melken for deretter mose. I supper er det bare å la alt koke sammen før det moses.

I tillegg til å kamuflere grønnsaker i mat, anbefales det likevel at  barn i tillegg blir tilbudt «hele» grønnsaker slik at de får muligheten til å kjenne, føle og lukte på grønnsakene, som på lang sikt kan bidra til større aksept for grønnsaker. En kombinasjon kan øke inntaket i tillegg til at smaken på matrettene blir bedre.

Litt ekstra grønt her og der vil bidra til å øke inntaket!

Tips til hvordan øke mengde grønnsaker i en matrett

  • Blomkål eller hvite bønner i hvit saus
  • Sorte bønner og hakkede tomater i tacokjøttet
  • Revet gulrot, selleri, løk og hvitløk i kjøttsausen
  • Grønnsaker og belgfrukter i supper
  • Pizzasaus med grønnkål, hvitløk, ekstra løk, tomater, paprika, gulrøtter og urter
  • Grønnsaker  i smoothie
  • Spinat i pannekaker (grønne og morsomme pannekaker)
  • Potetmos med blomkål og selleri
  • Fiskesaus med noen buketter brokkoli (grønn og morsom saus)

En tomatsuppe trenger ikke bare bestå av tomater!

Linsesuppe – 212 kcal per porsjon

Test ut denne nydelige linsesuppen!