For ikke lenge siden skrev jeg et innlegg der jeg “friskemeldte” polarbrød – i alle fall polarbrød av grov type. Mitt inntrykk er at det er mange foreldre som forbyr barna sine polarbrød fordi det er så “usunt”. Denne misforståelsen ville jeg rydde opp i.

Og nå er det mange som har sagt til meg: “Så fint, men hva med yoghurt og brunost?”. Dette er også matvarer som foreldre ikke tillater barna sine å spise, fordi de inneholder “alt for mye sukker”. Det finnes til og med barnehager som ikke serverer brunost og yoghurt – og syltetøy, på grunn av sukkerinnholdet.

Fint å tenke helse, men det går en grense

Jeg syns det er fint at både foreldre og barnehager bruker tid og krefter på mat, og er opptatt av at barna skal spise både sunt og næringsrikt, men som jeg skrev i polarbrød-saken, så er jeg ikke for noen totalforbud. Det blir for strengt, og det blir for mye pekefinger. Det ikke på den måten vi skal gi barna våre sunne matvaner som skal vare hele livet.

Det er mange barn som ikke får i seg nok mat, fordi de er kresne og sære i matveien. Er det ikke da bedre at de tar seg en yoghurt framfor ingenting? Eller en skive med brunost? Og selv om barnet har god appetitt, så er det ingen ting i veien for å spise litt yoghurt og brunost heller. I et ellers sunt og variert kosthold, så er det plass til litt av alt.

Yoghurt og brunost er dessuten gode proteinkilder. Og enda viktigere, så er begge disse viktige kilder til jod. Nyere undersøkelser viser at mange får i seg for lite av dette sporstoffet, som er så viktig for oss.

Les også: Får du for lite jod?

Foreldre bør heller tenke på hva de bør gi barna mer av, framfor å lage fikse ideer om hva de ikke skal servere.

Vi må slutte å være så redde for sukker!

Det mange glemmer er at sukkerinntaket til barna faktisk er på vei ned, ifølge Ungkost 3, som er den nyeste nasjonale kostholdsundersøkelsen blant barn og ungdom i Norge. Og det er ikke fordi de inntar mindre brunost, yoghurt – og syltetøy, men fordi de drikker mindre brus og saft enn før.

Nå sier jeg ikke at barn MÅ spise brunost og yoghurt