Det er ikke bare er kvinner som går gjennom en overgangsalder i 50 årsalderen, det gjør faktisk menn også. Likevel er overgangsalderen hos menn og kvinner to helt forskjellige situasjoner.

Hva kjennetegner menns overgangsalder?

Menns overgangsalder blir først og fremst brukt når man skal beskrive reduksjon av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Testosteronnivået varierer mye blant unge menn og eldre menn, men mannens  egenproduksjon av testosteron blir dårligere og avtar omtrent 1 % i året etter fylte 30 år.

Med lavere testosteronnivå kan du oppleve plager som å:

  • Bli deprimert
  • Bli mer trett
  • Miste muskelmasse
  • Få en dårligere hukommelse
  • Få seksuelle problemer

 

MANNENS OVERGANGSALDER: Flere menn kan kjenne på symptomer som tyder på tap av testosteron, noe som er vanlig hos menn i overgangsalderen

Påvirker overvekt testosteronnivået?

JA! Det viser seg at en mann på BMI over 30 har mindre testosteron tilgjengelig enn en normalvektig mann. I en publisert finsk studie viste at 10 kilos vektreduksjon hos menn med overvekt og lavt testosteron normaliserte testosteron-nivået og bedret også glukose- og lipidnivåene.  Det viser seg at det er spesielt fettet rundt midjen som kan føre til en lavere produksjon av testosteron.

I forbindelse med Tromsøundersøkelsen kom det frem at livsstil hadde en større betydning for det individuelle testosteronnivået enn tidligere antatt. Menn med livvidde over 102 cm hadde mindre produksjon av eget testosteron.

Så mye tyder på at ved å redusere vekten til et helsemessig gunstig nivå,  vil testosteronnivået kunne stige igjen, selv om man er godt voksen!

Les ogsåKvitt deg med det farlige magefettet og få sexlysten tilbake.

Hvordan kan man sjekke sitt testosteronnivå?

Er du mann og kjenner igjen plagene som nevnt overfor, kan det være lurt å sjekke om det er på grunn av lave testosteronnivåer. Den eneste måten du kan sjekke det på er å ta en blodprøve hos legen din. Enkelt og greit, og samtidig godt å få en status på situasjonen!

Kan den naturlige testosteronproduksjonen øke i voksen alder?

JA! Alt tyder på at en sunn livsstil og aktivitet er gunstig for naturlig testosteronproduksjon selv i voksen alder. Likeså er det gunstig å holde seksualhelsa vedlike. Så tar du vare på egen helse og sørger for å ha et midjemål under 102 cm, kan du som mann komme deg veldig godt gjennom overgangsalderen med humøret, muskelmassen, overskuddet og sexlysten i behold!

SUNNE VANER: En sunn livsstil og aktivitet er gunstig for naturlig testosteronproduksjon.

Les også: Lavt testosteron pavirker føst og fremst sexlysten.

Sunnere vaner du kan leve med!

Ønsker du å gjøre noen grep med livsstilen din, kan Roede være din beste mentor i dette prosjektet. Målet vårt er at du skal være helt i ditt eget liv og ta sunne valg med glede. Ved å investere