Hvis du tidligere har gjort forsøk på å gå ned i vekt, eller er i prosessen akkurat nå, har du sikkert lagt merke til at det er et ord som går igjen og igjen og igjen: “planlegging”.

Mange kan bli skremt av ordet “planlegge”, for mange føler kanskje at de planlegger nok i uken som det er, men det trenger heldigvis ikke være så avansert.  Istedenfor å bli stresset av at det må legges opp til enda mer planlegging, se heller på det som et viktig tiltak for å nå målet sitt. Et slags verktøy du ikke klarer deg uten.

Det er ikke snakk om å planlegge alt du spiser til enhver tid, men å gjøre noen små grep. Planlegg litt her og litt der, men ikke la deg ta livet av deg.

HANDLELISTE: Planlegging og gode handlerutiner har mange fordeler.

Planlegging i en vektreduksjonsprosess

Under har jeg skrevet noen forslag på ting som kan planlegges i en vektreduksjonsprosess. Velg ut noen av dem, og det vil gjøre det langt lettere å komme til mål!

  • Planlegg middager en gang i uken og skriv en handleliste. Gjør så et storinnkjøp en gang i uken, framfor flere spontane kjøp. Alle vet hvor mye ekstra og ufornuftig man ender opp med når man ikke har handleliste. Om det er vanskelig å planlegge middager for hele uken sent på en søndag kveld, kan man abonnere på å få middagstips fra Roedekjøkkenet på e-post her.
  • Planlegg alltid å med deg noe mat i vesken/bagen din, som du kan ty til om det går for lenge mellom måltidene. En yoghurt eller en banan vil alltid være et bedre alternativ enn en pølse eller bolle fra kiosken. En venninne av meg skreller 1 kilo gulrøtter hver søndag, som hun tar med seg på jobb på mandag, og legger i et kjøleskap. Da har hun alltid noe “nødmat” liggende klar til resten av uken.
  • Det er bedre å planlegge i forkant, enn å angre i etterkant. Dette gjelder spesielt utskeielser. Det kan være lurt å planlegge hvor mange alkoholenheter man skal innta og hvor mye snacks man skal spise, istedenfor å “ta det som det kommer”. Jo mer man har drukket, jo dårligere motstandsstyrke får man, og da blir det vanskeligere å si at du skal slutte med alkoholen.
  • Planlegg når du skal få deg en god natt søvn. Søvnmangel gir ekstra appetitt, særlig etter usunn mat.
  • Og like viktig som det er å planlegge middagene og maten man skal spise, er det å planlegge treningen. Da er det mye større sjans for at man får den unnagjort.
  • Ha en egen kalender der du skriver inn alle arrangementer du skal på i den kommende måneden, samt skriv inn hvilke dager du skal trene (husk å krysse av både for kondisjon- og styrketrening).

En annen grunn til at det er viktig å planlegge er at da får man hvilt viljestyrken til en gang man virkelig har behov for den!

Husk også at godt planlagt er halvveis gjennomført!