Uansett om du skal opp eller ned i vekt, så er det smart å bli kjent med sin egen energibalanse. For visste du at et av de statlige kostrådene er å være i energibalanse?

Spiser du like mye som du forbrenner i løpet av en dag, så er du i energibalanse og vekten vil holde seg stabil. Er du innenfor normalvekt vil du i tillegg unngå risko for fremtidig dårlig helse.

Din kropp har et fininnstillt maskineri som fungerer best når du gir den drivstoff som matcher med forbruket. Det er likevel nokså vanlig å bli usikker på om kroppen din yter til sitt optimale.

Hvor mye energi trenger egentlig kroppen din?

Menneskekroppen trenger daglig tilførsel av energi for å kunne opprettholde alle livsnødvendige reaksjoner i kroppen. Kroppens celler trenger næringsstoffer fra mat og drikke i form av karbohydrater, fett og protein for å få dekket det daglige energibehovet.

Energi måles vanligvis i kilokalorier/kalorier (kcal) eller kilojouel (kJ). 1 kcal = 4,2kJ

Energibehovet varierer fra person til person basert på fysiologiske faktorer som alder, kjønn, høyde, vekt og hvor fysisk aktiv du er. I Roede bruker vi Mifflins formel for å først beregne hvilestoffskiftet, forbrenning som skjer uten bevegelse. Deretter legger vi til hverdagsaktivitetsfaktor og legger til ekstra trening.

Totalt utgjør dette et viktig utgangspunkt når vi skal vurdere videre om du er i energibalanse eller ikke.

Prøv 14 dager gullmedlemskap for kun kr 1,- på Roede.com og regn ut ditt energibehov du også!

Legg inn fysiske data om deg selv i Roede-appen, og vi hjelper deg med en energianbefaling for å komme i en sunn energibalanse!

Tom for energi?

Har du tenkt over hvilken respons kroppen din har dersom du spiser for mye eller lite?
Kan du kjenne at du er i balanse?

Det er flere måter å finne ut om du er i energibalanse eller ikke. Du kan ved for lite inntak mat og drikke kjenne en tydelig endring i energinivå hvor du blir slapp, får lettere hodepine og/eller er svimmel. Spiser du for mye kan du bli unormalt utmattet eller stinn. Dette skjer fordi fordøyelsen blir overbelastet og må jobbe unødvendig mye for å omgjøre og lagre overskuddsenergi i fettvev.

Ubehaget kan altså komme både ved at kroppen får i seg for mye og for lite mat. Energitap alene er derfor en svak indikator på energiubalanse uten andre parametere.