Vanlig gul løk er en av de sunneste grønnsakene du kan spise da den inneholder store mengder flavonoider av type atioksidanter som reduserer risikoen for kreft. Det er løkens innhold av beret inulin som gir den søte smaken når løken varmes. Bruk løk  så ofte som mulig! Riv den på rivjern, finkutt den eller ha den i store båter – helsegevinsten trufer tårene.

Norsk løk er blant våre sunneste grønnsaker, og studier viser blant annet at den er forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, bidrar både til å redusere kolesterolnivået i blodet og den reduserer risikoen for blodpropp og hjerteinfarkt. Den beskytter videre mot mange former for kreft, og den virker både bakteriedrepende og har en antidiabetisk virkning.

Reneste helsebomben, altså!

Og ikke minst – den norske løken er kjempegod på smak! Selv er jeg veldig glad i å bruke løk i mat, og denne allsidige, rimelige og holdbare grønnsaken finner du alltid i grønnsaksskuffen min.

VEGETARBURGER MED SYLTET RØDLØK: Prøv denne burgeren med salat, avokado, syltet rødløk og ajvarsaus.

Løken blir ekstra god dersom du varmebehandler den over lengre tid – da får du en mild, rund, søt og god smak. I fransk løksuppe får den gode løksmaken virkelig komme til sin rett.

Løk er også god å sylte og smaker nydelig som topping på mange forskjellige retter som kjøtt, pizza, taco på brødskiven.

På Roede-kjøkkenet finner du mange smakfulle oppskrifter med løk

Test ut noen av disse smakfulle oppskriftene nå som løken er i sesong!

5 om dagen

Det er nå masse god norsk løk i butikken. Du kan du lese mer om løk, se video “Slik kutter du løk” og få masse ideer til hva mer du kan lage på frukt.no.

Vi bør spise mer

I Norge spiser vi 5 kg løk per år, det er bare 1/5 av hva de spiser i middelhavslandene. Vi burde spise mer, for løk er bra for helsen!

 

Kilde: forskning.no og Bioforsk