Det er ikke bare av helsemessige grunner vi bør øke grønnsaksforbruket vårt – for det beste vi kan gjøre for klimaet vårt er å bidra til at frukt og grønnsaker blir en enda større del av vårt kosthold, og at vi klarer å spise mer frukt og grønnsaker i hverdagen.

Integrert landbruk – for ren og god mat

Mange bønder driver i dag med integrert landbruk som viser seg å være minst like miljøvennlig, klimavennlig og sunt som økologisk landbruk. Integrert dyrking betyr at de driver en helhetlig plantevernstrategi hvor målet er å forebygge utfordringer blant annet gjennom vekstskifte og god dyrkingsteknikk. Likeså må de til enhver tid velge de beste og mest skånsomme plantevernmidlene med tanke på miljø og helse.

I Norge og EU er det strenge regler til bruk av kjemiske plantevernmidler, noe som har ført til at maten som dyrkes i Norge aldri har vært renere, og samtidig leveres av ypperste kvalitet.

Besøk på Huseby gård i Lier. Her i Bimiåkeren. Bimi eller brokkolini som det også kalles, er en brokkolivariant med litt lengre stilker og mildere på smak.

Lavt karbonavtrykk på frilandsgrønnsaker

Europeisk forskning viser at frilandsgrønnsaker generelt og rotgrønnsaker spesielt er blant de matvarene med lavest karbonspor målt i gram CO2 per 100 gram matvare. Velger du i tillegg å kjøpe lokalproduserte grønnsaker vil klimabelastningen være enda mindre.

Mange grønnsaker må emballeres for å kunne holde kvaliteten og beskytte seg mot slag og støt. Eksempelvis holder agurken både sin sprøhet, samt kvalitet og holdbarhet lenger når den er plast- emballert, så plastemballasje er noe som igjen er viktig for å bidra til mindre matsvinn.

Spis fargerikt

Frukt og grønnsaker bidrar med mange viktige vitaminer og mineraler i tillegg til fiber, og er derfor en viktig del av et sunt og variert kosthold. Det er veldokumentert at mer frukt og grønnsaker i kosten reduserer risikoen for kreft og det reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer ved at det bidrar til å senke kolesterolet.